Olimpijske zanimljivosti "od A do Š" - 2. dio...

Istorija modernih Olimpijskih igara duga je 120 godina. Taj period obeležio je sijaset zanimljivih događaja, retkih dostignuća, neoborivih rekorda... Ovo su neki od njjih.

Ostali sportovi 13.08.2016 | 00:00
Olimpijske zanimljivosti "od A do Š" - 2. dio...
Gana

- Gana je osvojila četiri olimpijske medalje pre Olimpijskih igara u Riju: srebro u boksu 1960, bronzu, takođe, u boksu 1964. i 1972, ali i u fudbalu 1992.

Grčka

- Atina je dva puta bila domaćin modernih letnjih Olimpijskih igara (1896. i 2004). Glavni Grad grčke bio je domaćin Olimpijskih međuigara 1906. godine (MOK ove igre ne priznaje kao ravnopravne ostalim).

- Grčko ostrvo Krit takmičilo se kao nezavisna država na Igrama 1906. godine, pre nego što se Krit ujedinio sa Grčkom.

- Grčka je, takođe, jedna od retkih zemalja koja je učestvovala na Igrama u Moskvi 1980, iako je njena vlada podržavala SAD. Većina zemalja zapadnog bloka bojkotovala je Olimpijske igre u glavom gradu SSSR-a.

- Sportisti iz Italije, Francuske, Velike Britanije, Australije, Danske, Švajcarske, Španije, Belgije, Holandije, Irske, Andore, San Marina, Luksemburga, Portugala i Porto Rika takmičili su se pod olimpijskom zastavom u Moskvi.

- Grčki trkač Karilaos Vasilakos pobedio je u kvalifikacionom maratonu održanom mesec dana pre olimpijskog 1896. U Olimpijskom maratonu bio je drugi. Imao je 19 godina.

- Najmlađi olimpijac je grčki gimnastičar Dimitrije Loundras. U Atini 1896. imao je tek deset godina.

Grenada

- Prvi put se na Olimpijskim igrama pominje u Rimu 1960, kao deo Zapadne Indijske Federacije. Na tim igrama Grenada nije imala predstavnika.

- Grenada je prvu zlatnu olimpijsku medalju osvojila u Londonu 2012. Atletičar Kirani Džejms pobedio je na 400 metara.

Haiti

- Tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Berlinu 1936, sportisti iz Lihtenštajna su bili šokirani kada su videli da je njihova zastava identična zastavi Haitija. Brzo je reagovala i vlada evropske države, tako da je odmah posle Igara na zastavu Lihtenštajna dodata žuta kruna.

- Haiti je prvu olimpijsku medalju osvojio 1924. godine u streljaštvu. Muški tim zauzeo je treće mesto u disciplini puška, slobodni stil. Silvio Kator je bio drugi u Amsterdamu 1928. u skoku u dalj. To su jedine dve olimpijske medalje za nekadašnju francusku koloniju iz Karipskog mora.

Hong Kong

- Prvu medalju osvojio je Li Laj Šan, pobedivši u pojedinačnoj konkurenciji u jedrenju na Igrama u Atlanti 1996.

- Pod zastavom Hong Konga i tim imenom (iako posebna upravna regija NR Kine) sportisti iz ovog grada su prvi put učestvovali u Sidneju 2000.

- Konjički događaji na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu održani su u Institutu za sport u Hong Kongu. To je drugi slučaj u istoriji Olimpijskih igara da su dve članice MOK-a bile domaćini u istoj godini. Olimpijske igre 1956. održane su u Melburnu, ali su šest meseci ranije konjičke borbe bile u Stokholmu u Švedskoj.

Mađarska

- Domaćin Olimpijskih igara 1920. trebalo je da bude Budimpešta. Odluka o domaćinu je promenjena posle Prvog svetskog rata i ta uloga je dodeljena belgijskom Antverpenu.

- Alfred Hajoš je osvojio dve zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Atini 1896 u plivanju, zatim je 28 godina kasnije osvojio i srebrnu medalju u arhitekturi za dizajn stadiona. Na Igrama u Parizu održana su takmičenja u kulturi, muzici, crtanju, skulpturi, arhitekturi i leteraturi.

- Neposredno pošto su Sovjeti okupirali Mađarsku, vaterpolo reprezentacije dve zemlje odmerile su snage u finalnoj grupi na Igrama u Melburnu 1956. Meč je nazvan "krvava kupka u Melburnu". Taj naziv nametnut je pošto je Ervin Zador zadobio posekotinu iznad oka nakon udarca sovijetskog igrača Valentina Prokopova. Mađarska je pobedila 4:0 i kasnije osvojila zlato, Jugoslavija je bila druga, a SSSR treći.

Island

- Viljalmur Einarson je u troskoku na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. skokom od 16,26 metara oborio olimpijski rekord, ali je na kraju bio drugi. Ademar sa Silva iz Brazila je popravio rekord za devet centimetara i osvojio zlato. Einarson je prozvan "srebrni čovek", a u glasanju za sportistu Islanda je pet godina pobeđivao.

Indija

- Prvi olimpijac iz Indije bio je Norman Pritčard i takmičio se 1900. u Parizu u plivanju. Kasnije je postao zvezda Holivuda i Brodveja.

- Indija ima najmanje olimpijskih medalja na svetu po glavi stanovnika. Indija ima 1.293.057.000 stanovnika i 26 medalja (9-6-11).

- Većinu olimpijskih medalja Indija je osvojila u hokeju na travi, čak 11 (osam zlatnih, jedno drebro i dve bronze).

- Prvu zlatnu olimpijsku medalju za Indiju, u pojedinačnoj konkurenciji, osvojio je Abhinav Bindra u Pekingu 2008, u steljaštvu.

Iran

- Emanuel "Majk" Agasi, otac slavnog tenisera Andrea Agasija, predstavljao je Iran u boksu na Olimpijskim Igrama 1948. i 1952, pre nešto što je emigrirao u SAD.

- Prvu olimpijsku medalju za Iran osvojio je Džafar Salmasi. Do bronze je stigao u dizanju tegova u Londonu 1948.

Irska

- Dvojica sportista iz Irske učestvovala su na Igrama u Sent Luisu 1904. Osvojivši jednu zlatnu (Tom Kili) i jednu srebrnu medalju (Džon Dali). Irska je u to vreme bila deo Velike Britanije i to su jedine dve medalje na pomenutim Olimpijskim igrama za Ujedinjeno Kraljevstvo.

- Irska je jedina zemlja koja je bojkotovala Olimpijske igre U Berlinu 1936. Razlog je bio Hitlerov tretman prema Jevrejima.

- Mišel Smit je 1996. u Atlanti osvojio tri zlatne i jednu bronzanu medalju u plivanju. Smit je kasnije bio optužen da je koristio doping, što nije dokazano. Ipak, suspendovan je 1998. godine kada mu je u urinu pronađena nedozvoljena supstanca.

Izrael

- Na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, usled terorističkog napada palestinskih ekstremista, 11 članova izraelskog tima je ubijeno.

- Izrael je prvu olimpijsku medalju osvojio u Barseloni 1992. Džudistkinja Jael Arad bila je srebrna. Dan kasnije pridružio joj se Oren Smađa, osvojivši bronzu, takođe, u džudou.

- Gal Fridman je prvi i jedni osvajač zlatne olimpijske medalje za Izrael. Bio je najbolji u jedrenju na dasci u Atini 2004. godine. U Atlanti je stigao do bronze.

Italija

- U Londonu 1908. održana je jedna od najzanimljivijih maratonskih trka u istoriji. Tada se prvi put trčalo 42 kilomtera i 195 metara, za razliku od prethodnih maratona kada je distanca za atletičare bila 42 kilometra. Ta razlika od 195 metara dodata je kako bi kraljevska porodica imala bolji pogled na start trke. Dužina od 42.195 metara kasnije i zvanično usvojena.

- Maratonac iz Napulja Dorando Pjetri je pobedio, ali tako što je bio potpuno dezorjentisan kada je ušao na stadion. Od isrpljenosti prvo nije mogao da pogodi ulaz na Olmpijski stadion, a onda mu je pred 75.000 ljudi bilo potrebno deset minuta da pređe deonicu od 350 metara. Na kraju su mu nadzornik staze Džim M. Endrju i, navodno, tvorac Šerloka Homsa, u to vreme novinar Dejlimejla, Artur Konan Dojl, pomogli da prođe kroz cilj. Drugi je bio Džon Hejz iz SAD. Amerikanci su uložili žalbu MOK-u i ona je usvojena, pa je Pjetri ostao bez odličja...

- Pjetri je na predlog Artura Dojla dobio od kraljevske porodice zlatni pehar.

- U čas Doranda Pjetrija kompozitor Irvin Berlon je komponovao operu "Dorando". Olimpijskog leta 1908. u Londonu su se nosile Dorando kravate i šeširi, a jele su se "Dorando čokoladice".

- Gimnastičarka Luiđina Đavoti je u Amsterdamu 1928. postala najmlađa osvajačica medalja svih vremena. Srebro je osvojila sa 11 godina i 302 dana.

Jamajka

- U štafeti 4x400 na Igrama u Rimu 1960, Džordž Ker, Kiti Gardner i Melkolm Spens su osvojili bronzu za Zapadnu Indijsku Federaciju. Džejms Vederborn sa Barbadosa je bio četvrti član. A Vest Indija reprezentacija osvojila bronzu u muškoj 4 k 400 releja u 1960.

- Herb Mekenlei sa Jamajke je jedini čovek koji je stigao do finala u tri sprinta, na 100, 200, i 400 metara (1948. i 1952).

- Jusein Bolt je postao prvi čovek koji je osvojio zlato na 100, 200 i 4x100 metara, a u svakoj finalnoj trci je "padao" svetski rekord. U Londonu 2012. ponovio je rezultat i postao prvi atletičar koji je osvojio šest olimpijskih zlatnih medalja u trčanju.

Japan

- Neki sportisti iz Koreje takmičili su kao deo japanskog tima tokom okupacije između 1910-1945. Pobednik maratona 1936. bio je Son Ki Čung, Korejanac koji je Japanu doneo zlato. On je postao prvi Korejanac sa olimpijskim zlatom.

- Tokio je bio izabran za domaćina igara 1940. godine, ali nekoliko država najavilo bojkot Igara, jer je Japan u to vreme vodio ratove sa zemljama na istoku Azije. I sam Japan je odlučio da će LOI biti smetnja njegovim vojnim ciljevima. Helsinki je dobio domaćinstvo, ali je početak Drugog svetskog rata odložio održavanje...

- Japanski takmičar u konjičkom sportu, Takieči Niši, osvojio je zlatnu medalju u preskakanju prepreka u Los Anđelesu 1932. godine, Niši je poginuo 1945. u bici kod Ivo Džime, gde je komandovao 26. tenkovskim pukom.

- Jahač Hiroši Hoketsu je u Pekingu 2008. postao najstariji japanski olimpijski predstavnik. Imao je 67 godina. Hoketsu je učestvovao na u Igrama u Tokiju 1964, gde je završio na 40. mestu.

Jordan

- Princeza Jordana, Haja Bint al Husein, bila je član konjičkog tima Jordana u Sidneju 2000. Inače, Haja je nosila zastavu na ceremoniji svečanog otvaranja.

Severna Koreja

- Son Ki-Čung osvajač je zlatne medalje u maratonu na Igrama u Los Anđelesu. Rođen je u provinciji koja je danas deo Severne Koreje. S obziron na to da se takmičio za Japan, medalju je osvojio pod imenom Son Kitei.

- Severna Koreja je želela domaćinstvo 1988. godine, ali je organizacija pripala Seulu, glavnom gradu Južne Koreje. "Severnjaci" su se odlučili na bojkot Igara, jer su u to vreme još uvek zvanično bili u ratu sa Južnom Korejom.

- Olimpijci Severne i Južne Koreje zajedno su ušetali na Olimpijski stadion u Sidneju tokom ceremonije svečanog otvaranja.

Južna Koreja

- Južna Koreja ima 40 olimpijskih medalja u džudou, 35 u rvanju, 34 u streličarstvu, 20 u boksu...

- Na Igrama u Seulu bokser Si Hun Park je pobedio Roja Džonsa Juniora odlukom sudija i osvojio zlato. Amerikanac, kasnije jedan od najboljih boksera sveta u profi ringu, bukvalno je prebio protivnika, ali sudije to nisu videle. Reč je o velikoj krađi u istoriji olimpijskih igara. Bilo ih je i pre i posle...

Laos

Mala Sakoninhom iz Laosa zabeležila je vreme 15.12 sekunde u olimpijskoj trci na 100 metara u Seulu 1988. To je za oko četiri i po sekunde sporije od pobedničkog vremena Amerikanke Florens Grifit Džojner.

Libija

- Libijci su marširali na ceremoniji otvaranja u Meksiku 1964, ali su odustali od takmičenja.

Luksemburg

- Mišel Teo osvojio je zlatnu medalju u maratonu na Igrama 1900. Iako je rođen u Luksemburgu, njegova pobeda pripisana je Francuskoj i još uvek se tako računa.

- Jedinu zlatnu olimpijsku medalju za Luksemburg, zvaničnu, osvojio je Žosef Bartel, u Trci na 1.500 metara 1952. godine.

Malezija

- Malezijski sportisti su osvojili ukupno šest olimpijskih medalja, od kojih pet u badmintonu.

Mongolija

- Mongolska maratonka, Luvsanlkundeg Otgonbaiar, više od sat vremena je kasnila za pobednicom iz Japana Mizuki Noguči u Atini 2004. godine. Ona je za drugom najsporijom maratonkom imala zaostatak od pola sata.

Namibija

- Čuveni sprinter Frenki Frederiks je osvojio sve četiri olimpijske medalje za Namibiju i sve su srebrne.

Holandija

- Veruje se da je kormilar holandskog dubla na Igrama 1900 u Parizu. imao samo sedam godina. Dečak je bio iz Francuske.

- Holandija je učestvovala u konjičkom sportu 1956. u Stokholmu, ali se kasnije nije pojavila u Melburnu.

- Holandski Antili su se raspali 2011. i formirali Kurasao i Sen Marten. Međutim ove zemlje nisu članice MOK-a tako da sportisti sa Holandskih Antila, koji su se 2012. takmičili pod olimpijskom zastavom, u Riju mogu da nastupaju za Arubu ili Holandiju.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar