Лозничани траже правду код повјереника

Лозничанин Милутин Миливојевић, бивши директор Трговинског предузећа "Дрина", успео је захваљујући поверенику за заштиту података од јавног значаја, да коначно добије службену белешку о теренској провери због чега му је одузето оружје.

Србија 09.08.2016 | 13:38
Лозничани траже правду код повјереника
Миливојевић је од МУП-а Србије затражио ту белешку још крајем 2013. године, али је два пута одбијен уз образложење "да таква информација не може да буде пружена".

"Повереник је два пута поништио решење овлашћеног службеника ПУ Шабац, и коначно је пре неколико дана након Миливојевићеве жалбе из ПУ Шабац стигла службеника белешка - теренска провера која је тражена", каже Миливојевићев адвокат Душан Владић.

"За сваку похвалу је деловање повереника за пружање информација од јавног значаја, а овај пример треба да следе и инстутуције од којих се тражи подаци, а чији су поједини службеници, из само њима познатих разлога, уместо да раде свој посао, чине опструкције које нису добре ни за службу, ни за друштво, ни за грађане.



По Владићевим речима, "ови примери у најбољем светлу показују рад и значај повереника у заштити права грађа за доступност информацијама које траже и на које по закону имају право".

"Један од мојих клијената је тражио службене белешке које су писане у време његовог обезбеђења, а из полиције је добио обавештење да је његов захтев неразуман", прича Владић. "Такво "образложење" је, у најмању руку, увредљиво, а повереник је укинуо и такво полицијско решење и наложио како надлежни треба да поступе и по законима ове земље и по пракси Европског суда правде у Стразбуру.

БН телевизија (В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар