Lozničani traže pravdu kod povjerenika

Lozničanin Milutin Milivojević, bivši direktor Trgovinskog preduzeća "Drina", uspeo je zahvaljujući povereniku za zaštitu podataka od javnog značaja, da konačno dobije službenu belešku o terenskoj proveri zbog čega mu je oduzeto oružje.

Srbija 09.08.2016 | 13:38
Lozničani traže pravdu kod povjerenika
Milivojević je od MUP-a Srbije zatražio tu belešku još krajem 2013. godine, ali je dva puta odbijen uz obrazloženje "da takva informacija ne može da bude pružena".

"Poverenik je dva puta poništio rešenje ovlašćenog službenika PU Šabac, i konačno je pre nekoliko dana nakon Milivojevićeve žalbe iz PU Šabac stigla službenika beleška - terenska provera koja je tražena", kaže Milivojevićev advokat Dušan Vladić.

"Za svaku pohvalu je delovanje poverenika za pružanje informacija od javnog značaja, a ovaj primer treba da slede i instutucije od kojih se traži podaci, a čiji su pojedini službenici, iz samo njima poznatih razloga, umesto da rade svoj posao, čine opstrukcije koje nisu dobre ni za službu, ni za društvo, ni za građane.



Po Vladićevim rečima, "ovi primeri u najboljem svetlu pokazuju rad i značaj poverenika u zaštiti prava građa za dostupnost informacijama koje traže i na koje po zakonu imaju pravo".

"Jedan od mojih klijenata je tražio službene beleške koje su pisane u vreme njegovog obezbeđenja, a iz policije je dobio obaveštenje da je njegov zahtev nerazuman", priča Vladić. "Takvo "obrazloženje" je, u najmanju ruku, uvredljivo, a poverenik je ukinuo i takvo policijsko rešenje i naložio kako nadležni treba da postupe i po zakonima ove zemlje i po praksi Evropskog suda pravde u Strazburu.

BN televizija (V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar