Пилула која ће бити спас за астматичаре?

Борба против астме би ускоро могла да постане веома једноставна захваљујући пилули коју су развили британски научници. Прва тестирања показала су да је лек „февипипрант“ знатно смањио симптоме астме, побољшао функцију плућа, сузбио упалу и поправио стање дисајних путева.

Здравље 09.08.2016 | 10:57
Пилула која ће бити спас за астматичаре?
Прва пилула направљена у последње две деценије за коју је потврђено да знатно смањује све тегобе са којима се боре астматичари резултат је рада научника Универзитета у Лестеру.

Британски научници тврде да ће бити веома успешна. „Ова пилула би могла да донесе велике промене у будућности лечења астме“, рекао је вођа истраживања Крис Брајтлинг.

Лек „февипипрант“ (QАW039) је знатно смањио симптоме астме, побољшао функцију плућа, сузбио упалу и поправио стање дисајних путева.

Тренутно се врше анализе тестова обављених на пацијентима оболелим од астме. У тестирању је учествовала 61 особа. Једна група је два пута дневно добијала 225 мг лека током 12 недеља, док је друга група добијала плацебо уз лекове које су раније добијали.

Истраживање је осмишљено како би примарно испитало ефекте на упалу дисајних путева мерењем еозинофила у испљувку. Реч је о мерењу белих крвних зрнаца чији је број повећан у случајевима астме. Тим мерењем се процењује озбиљност стања пацијента.

Научници верују да ће нова пилула моћи да помогне оболелима од астме
Људи који не болују од астме имају мање од један одсто еозинофила, док проценат код оболелих износи пет одсто.

Код оних који су добијали нову пилулу постотак је, с просечних 5,4 одсто, пао на 1,1 одсто током 12 недеља.

„Мерили смо симптоме, функцију плућа, узимали узорке дисајних путева и скенетом обавили снимање плућа како бисмо установили ефекте новог лека. Побољшања су видљива у свим случајевима. Лек би могао да спречи нападе астме, смањи број пацијената примљених у болницу и ублажити симптоме“, објаснио је професор Брајтлинг.
 
РТС

 

 
 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цупс

11.08.2016 19:23

Зна ли неко виц о фарми пилица ? Имао цовјек фарму пилица и поцели се пилици разбољевати од неке цудне болести... Обрати се цовјек ветеринару и он му препоруци лијек да пилици пију свако јутро да им се то дозира у воду у појилице и да це се стање поправити.. Након неколико дана поцесе пилици не само да се разбољевају него да угибају и то масовно, скоро да се преполовила фарма. Ста це јадни фармер него да оде опет код ветеринара. Доцека га ветеринар па му даде неку прихрану за пилице и објасни да је то сигурно добро и да це се ријесити болести и да це се цак и ови неки безнадезни слуцајеви опоравити. Оде фармер куци са надом и нахрани пилице са том прихраном у наредних неколико дана сви покрепасе и остаде фармер без фарме пилица. Ста да ради упути се ветеринару и позали му се да нема висе ни фарме ни пилица, па цак ни једно пиле да није презивјело. На то це му ветеринар, - СТЕТА А КАКВИХ САМ ЈОС ИДЕЈА ИМАО :)

ОДГОВОРИТЕ