Pilula koja će biti spas za astmatičare?

Borba protiv astme bi uskoro mogla da postane veoma jednostavna zahvaljujući piluli koju su razvili britanski naučnici. Prva testiranja pokazala su da je lek „fevipiprant“ znatno smanjio simptome astme, poboljšao funkciju pluća, suzbio upalu i popravio stanje disajnih puteva.

Zdravlje 09.08.2016 | 10:57
Pilula koja će biti spas za astmatičare?
Prva pilula napravljena u poslednje dve decenije za koju je potvrđeno da znatno smanjuje sve tegobe sa kojima se bore astmatičari rezultat je rada naučnika Univerziteta u Lesteru.

Britanski naučnici tvrde da će biti veoma uspešna. „Ova pilula bi mogla da donese velike promene u budućnosti lečenja astme“, rekao je vođa istraživanja Kris Brajtling.

Lek „fevipiprant“ (QAW039) je znatno smanjio simptome astme, poboljšao funkciju pluća, suzbio upalu i popravio stanje disajnih puteva.

Trenutno se vrše analize testova obavljenih na pacijentima obolelim od astme. U testiranju je učestvovala 61 osoba. Jedna grupa je dva puta dnevno dobijala 225 mg leka tokom 12 nedelja, dok je druga grupa dobijala placebo uz lekove koje su ranije dobijali.

Istraživanje je osmišljeno kako bi primarno ispitalo efekte na upalu disajnih puteva merenjem eozinofila u ispljuvku. Reč je o merenju belih krvnih zrnaca čiji je broj povećan u slučajevima astme. Tim merenjem se procenjuje ozbiljnost stanja pacijenta.

Naučnici veruju da će nova pilula moći da pomogne obolelima od astme
Ljudi koji ne boluju od astme imaju manje od jedan odsto eozinofila, dok procenat kod obolelih iznosi pet odsto.

Kod onih koji su dobijali novu pilulu postotak je, s prosečnih 5,4 odsto, pao na 1,1 odsto tokom 12 nedelja.

„Merili smo simptome, funkciju pluća, uzimali uzorke disajnih puteva i skenetom obavili snimanje pluća kako bismo ustanovili efekte novog leka. Poboljšanja su vidljiva u svim slučajevima. Lek bi mogao da spreči napade astme, smanji broj pacijenata primljenih u bolnicu i ublažiti simptome“, objasnio je profesor Brajtling.
 
RTS

 

 
 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cups

11.08.2016 19:23

Zna li neko vic o farmi pilica ? Imao covjek farmu pilica i poceli se pilici razboljevati od neke cudne bolesti... Obrati se covjek veterinaru i on mu preporuci lijek da pilici piju svako jutro da im se to dozira u vodu u pojilice i da ce se stanje popraviti.. Nakon nekoliko dana pocese pilici ne samo da se razboljevaju nego da ugibaju i to masovno, skoro da se prepolovila farma. Sta ce jadni farmer nego da ode opet kod veterinara. Doceka ga veterinar pa mu dade neku prihranu za pilice i objasni da je to sigurno dobro i da ce se rijesiti bolesti i da ce se cak i ovi neki beznadezni slucajevi oporaviti. Ode farmer kuci sa nadom i nahrani pilice sa tom prihranom u narednih nekoliko dana svi pokrepase i ostade farmer bez farme pilica. Sta da radi uputi se veterinaru i pozali mu se da nema vise ni farme ni pilica, pa cak ni jedno pile da nije prezivjelo. Na to ce mu veterinar, - STETA A KAKVIH SAM JOS IDEJA IMAO :)

ODGOVORITE