Аминокиселина оштећује крвне судове

Повећан ниво хомоцистеина у крви угрожава здравље. Повишен ниво може се смањити редовним узимањем цинка, витамина Б6, Б12 и фолне киселине.

Здравље 09.08.2016 | 10:48
Аминокиселина оштећује крвне судове
ХОЛЕСТЕРОЛ више није дежурни кривац за закрчавање крвних судова и инфаркте срца и мозга, јер ту улогу, према једној струји у медицини, постепено али све више преузима хомоцистеин. Повишена вредности ове аминокиселине у крви представља једнан од најопаснијих непријатеља који угрожавају здравље.

Хомоцистеин учествује у изградњи ткива у нашем организму, и производ је друге аминокиселине метионина која се налази у месу, млеку и јајима. До повећања његовог нивоа у крви долази због недостатка витамина Б6, Б12 и фолне киселине у организму. Пораст његових вредности може да изазове и често узимање алкохола, које доводи до тога да га организам лоше метаболише па његово присуство у крви и урину прелази нормалне границе.

Велика вредност хомоцистеина у крви не манифестује се никаквим симпотима, па се његово присусто обично не открије на време. Он утиче на зидове крвних судова стварајући масне наслаге које погоршавају њихов рад. Ово доводи до повећања ризика од појаве атеросклерозе, а као последица овог стања долази до можданог и срчаног удара. Анализе ове аминокиселине показале су да што је његов ниво већи каротидне артерије постају уже. Хомоцистеин је, такође, сматрају лекари један од главних криваца за настанак венске тромбозе и плућне емболије, а осим тога показало се и да особе које болују од Алцхајмерове болести имају веће вредности од уобичајених.

Повишени ниво хомоцистеина у крви може се смањити редовним узимањем цинка, витамина Б6, Б12 и фолне киселине. С обзиром на то да он настаје из метионина саветује се умерено конзумирање наминирница које садрже метионин као што су млеко, месо и јаја. У борби против високих вредности хомоцистеина у крви, могу да помогну и бели лук, броколи, леблебије, сочиво, пиринач, орашасти плодови, махунарке и што чешће узимање воћа.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар