Aminokiselina oštećuje krvne sudove

Povećan nivo homocisteina u krvi ugrožava zdravlje. Povišen nivo može se smanjiti redovnim uzimanjem cinka, vitamina B6, B12 i folne kiseline.

Zdravlje 09.08.2016 | 10:48
Aminokiselina oštećuje krvne sudove
HOLESTEROL više nije dežurni krivac za zakrčavanje krvnih sudova i infarkte srca i mozga, jer tu ulogu, prema jednoj struji u medicini, postepeno ali sve više preuzima homocistein. Povišena vrednosti ove aminokiseline u krvi predstavlja jednan od najopasnijih neprijatelja koji ugrožavaju zdravlje.

Homocistein učestvuje u izgradnji tkiva u našem organizmu, i proizvod je druge aminokiseline metionina koja se nalazi u mesu, mleku i jajima. Do povećanja njegovog nivoa u krvi dolazi zbog nedostatka vitamina B6, B12 i folne kiseline u organizmu. Porast njegovih vrednosti može da izazove i često uzimanje alkohola, koje dovodi do toga da ga organizam loše metaboliše pa njegovo prisustvo u krvi i urinu prelazi normalne granice.

Velika vrednost homocisteina u krvi ne manifestuje se nikakvim simpotima, pa se njegovo prisusto obično ne otkrije na vreme. On utiče na zidove krvnih sudova stvarajući masne naslage koje pogoršavaju njihov rad. Ovo dovodi do povećanja rizika od pojave ateroskleroze, a kao posledica ovog stanja dolazi do moždanog i srčanog udara. Analize ove aminokiseline pokazale su da što je njegov nivo veći karotidne arterije postaju uže. Homocistein je, takođe, smatraju lekari jedan od glavnih krivaca za nastanak venske tromboze i plućne embolije, a osim toga pokazalo se i da osobe koje boluju od Alchajmerove bolesti imaju veće vrednosti od uobičajenih.

Povišeni nivo homocisteina u krvi može se smanjiti redovnim uzimanjem cinka, vitamina B6, B12 i folne kiseline. S obzirom na to da on nastaje iz metionina savetuje se umereno konzumiranje naminirnica koje sadrže metionin kao što su mleko, meso i jaja. U borbi protiv visokih vrednosti homocisteina u krvi, mogu da pomognu i beli luk, brokoli, leblebije, sočivo, pirinač, orašasti plodovi, mahunarke i što češće uzimanje voća.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar