Да ли уносите довољно протеина?

Палео исхрана и Аткинсова дијета популарне су већ годинама, па многи потенцирају значај протеина у исхрани.

Здравље 09.08.2016 | 10:45
Да ли уносите довољно протеина?
Особа од 68 килограма требало би да унесе минимум 54 грама протеина дневно (односно 0,6 грама по килограму телесне масе), па ако не досежете тај износ, било би добро да поведете рачуна.

Наиме, протеини су важни не само за изградњу мишића, него и за њихово одржавање, што је од великог значаја нарочито за старије особе.

Уколико приметите неки од симптома које наводимо, било би добро да се консултујете с нутриционистом и поведете рачуна о протеинима у вашој исхрани:

Пречесто се разболевате

 Протеини ојачавају имуни систем, регулишу хормоне и омогућавају свакодневно функционисање нашег тела. Осим тога, одржавају бела крвна зрнца која се боре против болести и инфекција. Зато, ако примећујете да вас ниједна прехлада у сезони не заобилази, можда у вашој исхрани нема довољно протеина.

Отичу вам стопала и чланци

Протеини регулишу количину течности у ткивима, као и начин на који контрахују мишићи, који имају задатак да померају течност из доњег дела ногу и стопала. Едем, привремено отицање због задржавања течности, осим недостатка протеина, може бити знак многих медицинских проблема, па ако пречесто примећујете овај симптом, обавезно посетите лекара.

Уморни сте и летаргични

 Умор и исцрпљеност могу бити знак недостатка протеина у исхрани, а то је неретко и знак мањка гвожђа. Телу су потребни протеини и гвожђе, како би стварало хемоглобин, протеин богат овим минералом, који разноси кисеоник кроз све делове тела. Због недостатка кисеоника у ћелијама, јавља се замор.

Кожа вам не изгледа здраво

Ако у вашој исхрани нема довољно протеина, ваша кожа ће изгледати бледо и суво, а евентуалне ране на телу неће се тако брзо регенерисати. Протеини су кључни за обнављање ткива, па можете имати и многе друге проблеме.

Крти нокти

Крти нокти који се листају и бразде и беле линије на њима могу бити знак недостатка протеина. Нокти су сачињени од протеина кератина, а његов недостатак утиче на здравље ноктију и косе.

Губите килажу

Иако се многи радују губљењу килограма, оно може бити последица губитка мишићне масе. То може бити опасно нарочито за старије особе, којима су и кости крхкије, због чега могу имати проблема са одржавањем равнотеже и ломовима.

***

Најбољи начин да унесете довољно протеина је да уносите довољно меса, рибе, јаја, махунарки, тофуа и сира.

Распоредите намирнице богате протеинима кроз све оброке – рецимо, доручкујте јаја, ручајте шницлу, вечерајте млади сир.

Блиц
фото: интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Љуба

09.08.2016 15:31

Игоре унеси протеина и потписи!

ОДГОВОРИТЕ