Da li unosite dovoljno proteina?

Paleo ishrana i Atkinsova dijeta popularne su već godinama, pa mnogi potenciraju značaj proteina u ishrani.

Zdravlje 09.08.2016 | 10:45
Da li unosite dovoljno proteina?
Osoba od 68 kilograma trebalo bi da unese minimum 54 grama proteina dnevno (odnosno 0,6 grama po kilogramu telesne mase), pa ako ne dosežete taj iznos, bilo bi dobro da povedete računa.

Naime, proteini su važni ne samo za izgradnju mišića, nego i za njihovo održavanje, što je od velikog značaja naročito za starije osobe.

Ukoliko primetite neki od simptoma koje navodimo, bilo bi dobro da se konsultujete s nutricionistom i povedete računa o proteinima u vašoj ishrani:

Prečesto se razbolevate

 Proteini ojačavaju imuni sistem, regulišu hormone i omogućavaju svakodnevno funkcionisanje našeg tela. Osim toga, održavaju bela krvna zrnca koja se bore protiv bolesti i infekcija. Zato, ako primećujete da vas nijedna prehlada u sezoni ne zaobilazi, možda u vašoj ishrani nema dovoljno proteina.

Otiču vam stopala i članci

Proteini regulišu količinu tečnosti u tkivima, kao i način na koji kontrahuju mišići, koji imaju zadatak da pomeraju tečnost iz donjeg dela nogu i stopala. Edem, privremeno oticanje zbog zadržavanja tečnosti, osim nedostatka proteina, može biti znak mnogih medicinskih problema, pa ako prečesto primećujete ovaj simptom, obavezno posetite lekara.

Umorni ste i letargični

 Umor i iscrpljenost mogu biti znak nedostatka proteina u ishrani, a to je neretko i znak manjka gvožđa. Telu su potrebni proteini i gvožđe, kako bi stvaralo hemoglobin, protein bogat ovim mineralom, koji raznosi kiseonik kroz sve delove tela. Zbog nedostatka kiseonika u ćelijama, javlja se zamor.

Koža vam ne izgleda zdravo

Ako u vašoj ishrani nema dovoljno proteina, vaša koža će izgledati bledo i suvo, a eventualne rane na telu neće se tako brzo regenerisati. Proteini su ključni za obnavljanje tkiva, pa možete imati i mnoge druge probleme.

Krti nokti

Krti nokti koji se listaju i brazde i bele linije na njima mogu biti znak nedostatka proteina. Nokti su sačinjeni od proteina keratina, a njegov nedostatak utiče na zdravlje noktiju i kose.

Gubite kilažu

Iako se mnogi raduju gubljenju kilograma, ono može biti posledica gubitka mišićne mase. To može biti opasno naročito za starije osobe, kojima su i kosti krhkije, zbog čega mogu imati problema sa održavanjem ravnoteže i lomovima.

***

Najbolji način da unesete dovoljno proteina je da unosite dovoljno mesa, ribe, jaja, mahunarki, tofua i sira.

Rasporedite namirnice bogate proteinima kroz sve obroke – recimo, doručkujte jaja, ručajte šniclu, večerajte mladi sir.

Blic
foto: internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ljuba

09.08.2016 15:31

Igore unesi proteina i potpisi!

ODGOVORITE