Битка за Косово се води и на Карибима!

Велики притисак Запада на латиноамеричке државе да признају независност српске покрајине. Приштина лобира на Бахамима, Барбадосу, Јамајци...

Србија 09.08.2016 | 08:08
Битка за Косово се води и на Карибима!
Већи број земаља, претежно из Латинске Америке, тренутно је под великим притиском моћних западних држава да призна независност Косова. Упоредо са овом "офанзивом" Приштине, и српска страна је упрегла све ресурсе како би спречила талас нових признавања.

Српски државни врх и дипломате су у сталним контактима с колегама из земаља у којима, осим западних политичара, лобирају и сами приштински званичници.

Суринам је последњи стао на страну једнострано отцепљене српске покрајине, пре петнаестак дана, а према дипломатским изворима, притисак је појачан и на друге земље економски зависне од западних сила.

Одлука Суринама дошла је у временски кратком периоду откако је косовски министар спољних послова Енвер Хоџај на маргинама Самита карипске заједнице у Џорџтауну (у Гвајани), почетком јула, имао низ састанака са председником Суринама, али и званичницима Свете Луције, Јамајке, Барбадоса, Бахама...

Чланице Карипске заједнице су 14 држава, и од њих је већ девет признало Косово, а то нису учинили Бахами, Барбадос, Јамајка, Сент Винсент и Гренадини и Тринидад и Тобаго. Иначе, од 33 земље Латинске Америке КиМ није признало 17 држава.

По евиденцији Београда, Суринам је 107. земља која је признала Косово, док Приштина има списак од њих - 112. Ова разлика настала је тако што су Србији званичници четири земље које се налазе на приштинској листи демантовали да су признали независност наше покрајине. То су Оман, Централноафричка Република, Нигерија и Уганда. Док је председник Сао Тома и Принципа ставио вето на одлуку тамошње владе, да би затим и нова влада ове државе повукла одлуку својих претходника.

Суринам је, иначе, прва држава која је признала Косово у овој години, а током 2015. године то је учинила само Антигва и Барбуда, такође чланица Карипске заједнице.

ЕВРОПСКА ПЕТОРКА

Упоредо са лобирањима у Латинској Америци, приштински савезници константно "облећу" и око "петорке" из Европске уније - Грчке, Румуније, Словачке, Шпаније и Кипра, како би и они променили свој став о КиМ. Оне се, чак и отворено, у европским резолуцијама позивају да признају Косово као државу.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

блбл

09.08.2016 06:20

Ко би нас признао? Ни Србија неби смела да нас призна :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста???

09.08.2016 06:23

107 илил 112 земаља признало Косово, ако их је толико о цему ми овдје прицамо. Зар Тома диплома није казао у својој кампањи да је то неких 35 земаља и да це он радити на томе да их небуде висе? Добро је радио нема ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццввв

09.08.2016 06:28

Оно је признато па ви одлујеците колко хоцете сада имају све своје као дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

09.08.2016 09:31

Дзаба сва та признавања кад их ми нисмо признали доци це и тај дан казу и у вијековима раније кад цемо тај хамељ протјерат иза Проклетија у три п... материне

Name

Ре посматрац

09.08.2016 13:21

Тако је соколе ! Сљам остаје сљам ! На крај повуц воду