Bitka za Kosovo se vodi i na Karibima!

Veliki pritisak Zapada na latinoameričke države da priznaju nezavisnost srpske pokrajine. Priština lobira na Bahamima, Barbadosu, Jamajci...

Srbija 09.08.2016 | 08:08
Bitka za Kosovo se vodi i na Karibima!
Veći broj zemalja, pretežno iz Latinske Amerike, trenutno je pod velikim pritiskom moćnih zapadnih država da prizna nezavisnost Kosova. Uporedo sa ovom "ofanzivom" Prištine, i srpska strana je upregla sve resurse kako bi sprečila talas novih priznavanja.

Srpski državni vrh i diplomate su u stalnim kontaktima s kolegama iz zemalja u kojima, osim zapadnih političara, lobiraju i sami prištinski zvaničnici.

Surinam je poslednji stao na stranu jednostrano otcepljene srpske pokrajine, pre petnaestak dana, a prema diplomatskim izvorima, pritisak je pojačan i na druge zemlje ekonomski zavisne od zapadnih sila.

Odluka Surinama došla je u vremenski kratkom periodu otkako je kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj na marginama Samita karipske zajednice u Džordžtaunu (u Gvajani), početkom jula, imao niz sastanaka sa predsednikom Surinama, ali i zvaničnicima Svete Lucije, Jamajke, Barbadosa, Bahama...

Članice Karipske zajednice su 14 država, i od njih je već devet priznalo Kosovo, a to nisu učinili Bahami, Barbados, Jamajka, Sent Vinsent i Grenadini i Trinidad i Tobago. Inače, od 33 zemlje Latinske Amerike KiM nije priznalo 17 država.

Po evidenciji Beograda, Surinam je 107. zemlja koja je priznala Kosovo, dok Priština ima spisak od njih - 112. Ova razlika nastala je tako što su Srbiji zvaničnici četiri zemlje koje se nalaze na prištinskoj listi demantovali da su priznali nezavisnost naše pokrajine. To su Oman, Centralnoafrička Republika, Nigerija i Uganda. Dok je predsednik Sao Toma i Principa stavio veto na odluku tamošnje vlade, da bi zatim i nova vlada ove države povukla odluku svojih prethodnika.

Surinam je, inače, prva država koja je priznala Kosovo u ovoj godini, a tokom 2015. godine to je učinila samo Antigva i Barbuda, takođe članica Karipske zajednice.

EVROPSKA PETORKA

Uporedo sa lobiranjima u Latinskoj Americi, prištinski saveznici konstantno "obleću" i oko "petorke" iz Evropske unije - Grčke, Rumunije, Slovačke, Španije i Kipra, kako bi i oni promenili svoj stav o KiM. One se, čak i otvoreno, u evropskim rezolucijama pozivaju da priznaju Kosovo kao državu.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

blbl

09.08.2016 06:20

Ko bi nas priznao? Ni Srbija nebi smela da nas prizna :)

ODGOVORITE
Name

Sta???

09.08.2016 06:23

107 ilil 112 zemalja priznalo Kosovo, ako ih je toliko o cemu mi ovdje pricamo. Zar Toma diploma nije kazao u svojoj kampanji da je to nekih 35 zemalja i da ce on raditi na tome da ih nebude vise? Dobro je radio nema sta.

ODGOVORITE
Name

Ccvvv

09.08.2016 06:28

Ono je priznato pa vi odlujecite kolko hocete sada imaju sve svoje kao drzava

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

09.08.2016 09:31

Dzaba sva ta priznavanja kad ih mi nismo priznali doci ce i taj dan kazu i u vijekovima ranije kad cemo taj hamelj protjerat iza Prokletija u tri p... materine

Name

Re posmatrac

09.08.2016 13:21

Tako je sokole ! Sljam ostaje sljam ! Na kraj povuc vodu