Данас крсна слава града Бијељина

Српска православна црква данас прославља празник посвећен Светом великомученику Пантелејмону. Име му значи свемилостиви, заштитник је медицинара и апотекара, а свједочења о његовим исцјелитељским моћима су бројна.

Република Српска 09.08.2016 | 08:02
Данас крсна слава града Бијељина
Свети Пантелејмон родом је из Никомидије (данашњи град Измит у Турској) од мајке хришћанке и оца незнабошца. Мајка му се звала Евула, а отац Евсторгије.

Као младић, Пантелејмон је изучио љекарске науке. Свештеник Ермолај призва га к себи, научи га вјери Христовој и крсти га.

Свети Пантелејмон чудотворно је излијечио једнога слијепца, који се након тога крстио. То је изазвало завист љекара који су узалуд покушавали да излијече овог човјека. Стога су они оптужили Пантелејмона као хришћанина.

Пантелејмон изађе на суд пред цара Максимијана, гдје објави да је хришћанин. Пред царем излијечи једног човјека од дуготрајне болести. Ово чудо многе незнабошце привуче хришћанству.

Цар Светог Пантелејмона стави на муке, али Господ му се јављао неколико пута и исцјеливао га је. На крају, на губилишту, он је клекнуо и почео да се моли. Џелат га удари мачем по врату, али мач се поломи. И није га могао посјећи док није завршио молитву и сам рекао да га посијеку.

Свети Пантелејмон пострадао је 304. године. Мошти су му чудотворне. Призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу, а сматра се већ скоро 2.000 година заштитником медицине и фармације.

Дијелови светих моштију овог великомученика налазе се у манастиру Хиландару, као и у три цркве у Београду: у храму Рођења Пресвете Богородице на Калемегдану (црква Ружица), затим у храму Светог Архангела Гаврила и у подворју Московске патријаршије, односно у храму Свете Тројице (такозвана Руска црква).

Име Пантелејмон значи свемилостиви. Слави се 27. јула по старом, односно 9. августа по новом календару.

Град Бијељина прославља данас своју крсну славу. У част светитеља су већ прошле садмице почеле Пантелинске свечаности које се завршавају данас светом литургијом у Цркви Светог Ђорђа, те традиционалним ломљењем славског колача испред зграде Градске управе.

БН телевизија емитоваће цјелодневни отворени програм са градског трга гдје ћемо поред великог броја музичара угостити велики број политичара, привредника, спортиста, умјетника и других успјешних личности из Бијељине. Програм почиње од 9 часова, а завршава се у 18.30.

БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

зумба

09.08.2016 06:44

Гдје ли су Босњаци који хоце серијатску дрзаву?Ни у једном граду немају своју славу гдје обиљезавају неког свог светог.Ни славу полиције,сколе,друге установе.Добро заостају за Србима и Хрватима.Ниста не славе,само се Богу моле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.08.2016 07:46

Већина је некада славила и обиљежавала неког свог светог. Али, нису издржали. Посакриваше иконе, промијенише имена, оставише презимена да не забораве своје поријекло (Ковачевић, Југовић, Бабић итд).

Name

Ја

09.08.2016 06:54

Од куда сада крсна слава? Зар Бијељина није секуларни град?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

09.08.2016 08:19

Градјанима Бјељине и свим СРБима који данас славе и Богу се моле за спас и васкрс СРБства и Савине Свете СРБије, цеститамо њихову Славу молеци се Светом Великомуценику Пантелејмону да свим људима добре воље који у Бога и СРБство верују подари добро здравље, дуг зивот и сваку земаљску и небеску радост и срецу. НЕК ЈЕ СРЕЦНО СВИЈУ СРБА СЛАВЉЕ ЦУВАЈ БОЗЕ СРБСКО ПРАВОСЛАВЉЕ!

Name

смф

09.08.2016 08:49

Кад би им објаснио ста је секуларизам,вјероватно би изгубо главу.:)

Name

Лија

09.08.2016 07:49

И Источног Старог Града, али само на Вучијој Луци. Онај дио на Требевићу не слави јер је Бојо продао Арапима. Ако овако настави, идуће године ће се на Вучијој Луци клањати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смф

09.08.2016 08:48

Зар има јос људи који вјерују у ове бајке у 21 вијеку.Људи ста радите?

ОДГОВОРИТЕ