Болести говеда: БиХ нема новца за вакцине

У Сарајеву је данас одржан састанак министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирка Шаровића са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стевом Мирјанићем и представницима инспекцијских тијела и Брчко дистрикта о могућој појави болести квргавости коже говеда у БиХ.

Босна и Херцеговина 08.08.2016 | 20:50
Болести говеда: БиХ нема новца за вакцине
Закључено је да БиХ у овом тренутку неће улазити у потпуну вакцинацију сточног фонда, те да ће до тога доћи уколико се у наредном периоду појаве први случајеви ове болести.

Након што су у близини границе са БиХ забиљежени случајеви појаве болести квргавости коже говеда, превентивним дјеловањем у посљедња три мјесеца спријечен је улазак болести на подручје БиХ.

Да би се у потпуности спријечила ова појава, у наредном периоду формираће се посебан Центар за праћење и превенцију, али се још неће улазити у потпуну вакцинацију сточног фонда.

БиХ у овом тренутку нема вакцине, а ни новца за набавку, због чега ће се тражити помоћ Европске комисије.

На састанку у Сарајеву закључено је и да БиХ након одлуке Владе Хрватске о увођењу потпуне вакцинације сточног фонда не забрани потпуно увоз хране животињског поријекла из те земље, већ да се оставе транспортни коридори, те да се у забрану уведу региони обухваћени процесом вакцинације у Хрватској.



(БН телевизија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Муфлона у БиХ колико хоћеш

08.08.2016 19:13

Док стока није почела стизати из вана, није уопште било тих болести! Гдје су ти стручњаци и министри пољопривреде да кажу нема увоза живе стоке. Никакве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

08.08.2016 19:15

Хоће волови краве које дају 40 литара млијека сваки дан. Хоће јагње од 100 кила! Е будалетине једне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто сељак!

08.08.2016 19:32

Имам комсију, продаје јањце, хибриде, старе 4 мјесеца, 50 и висе кила! Неки од 5 мјесеци по 60 кила! Казе добрица, домаци...

Name

адзенда

09.08.2016 06:40

Страни фактор је најзаслузнији сто нам је све унистено.

ОДГОВОРИТЕ