Bolesti goveda: BiH nema novca za vakcine

U Sarajevu je danas održan sastanak ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirka Šarovića sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevom Mirjanićem i predstavnicima inspekcijskih tijela i Brčko distrikta o mogućoj pojavi bolesti kvrgavosti kože goveda u BiH.

Bosna i Hercegovina 08.08.2016 | 20:50
Bolesti goveda: BiH nema novca za vakcine
Zaključeno je da BiH u ovom trenutku neće ulaziti u potpunu vakcinaciju stočnog fonda, te da će do toga doći ukoliko se u narednom periodu pojave prvi slučajevi ove bolesti.

Nakon što su u blizini granice sa BiH zabilježeni slučajevi pojave bolesti kvrgavosti kože goveda, preventivnim djelovanjem u posljednja tri mjeseca spriječen je ulazak bolesti na područje BiH.

Da bi se u potpunosti spriječila ova pojava, u narednom periodu formiraće se poseban Centar za praćenje i prevenciju, ali se još neće ulaziti u potpunu vakcinaciju stočnog fonda.

BiH u ovom trenutku nema vakcine, a ni novca za nabavku, zbog čega će se tražiti pomoć Evropske komisije.

Na sastanku u Sarajevu zaključeno je i da BiH nakon odluke Vlade Hrvatske o uvođenju potpune vakcinacije stočnog fonda ne zabrani potpuno uvoz hrane životinjskog porijekla iz te zemlje, već da se ostave transportni koridori, te da se u zabranu uvedu regioni obuhvaćeni procesom vakcinacije u Hrvatskoj.



(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Muflona u BiH koliko hoćeš

08.08.2016 19:13

Dok stoka nije počela stizati iz vana, nije uopšte bilo tih bolesti! Gdje su ti stručnjaci i ministri poljoprivrede da kažu nema uvoza žive stoke. Nikakve!

ODGOVORITE
Name

Seljak

08.08.2016 19:15

Hoće volovi krave koje daju 40 litara mlijeka svaki dan. Hoće jagnje od 100 kila! E budaletine jedne.

ODGOVORITE
Name

Isto seljak!

08.08.2016 19:32

Imam komsiju, prodaje janjce, hibride, stare 4 mjeseca, 50 i vise kila! Neki od 5 mjeseci po 60 kila! Kaze dobrica, domaci...

Name

adzenda

09.08.2016 06:40

Strani faktor je najzasluzniji sto nam je sve unisteno.

ODGOVORITE