Бобија изнад Љубовије - 'кров' лијепе Азбуковице

Планина Бобија изнад Љубовије представља по пространство, лепоту и љубави овдашњих људи према њој, "кров" лепе Азбуковице. Свако ко иједном дође до њених врхова, схватиће да се не зна да ли је лепше кад је "кров" Азбуковице сав од зеленила или бео, када снег и лед окују ова пространства, са којих се као на длану види Дрина и пола Подриња.

Србија 08.08.2016 | 14:40
Бобија изнад Љубовије - 'кров' лијепе Азбуковице
На овој српској планини, чији је врх на 1374 метра надморске висине, највише је бора и смрче, али ту су и значајне површине букве. Стабла су, углавном, "здрава као дрен", а сушења има у проценту који је уобичајен деценијама и вековима. Ваздух је и пријатан и чист, а концентрација озона, како сазнајемо, једна је од најбољих на планети.

Да све буде како треба труде се инжењери, шумари и остали запослени у Шумском газдинству "Борања", које на Бобији има своју испоставу, шумарску кућу у којој је сва логистика за оне који су стално ангажовани за рад на планини и оне који континуирано из "Борање" долазе да воде рачуна да стабла буду здрава и уредна.



На Бобију радо долазе и многи излетници, планинари, ловци и остали љубитељи природе. Они се друже на овој прелепој планини, а радо уживају у погледима са мноштва овдашњих видиковаца, што бележе апаратима и камерама. Планина још није урбанизована, нема викендица ни осталих грађевина, па њени делови и врх, уз лепоту природе и ваздуха, људе враћају у прошла времена. А шуме су уређене и шетња по њима је и те како могућа, али у присуству оних који знају "сваки камен" како не би залутали.



"Бобија је удаљена од Љубовије тридесетак километара и бисер је нашег краја, као што се види и еколошки и привредно, јер има богате шуме", каже Видоје Јовановић из Љубовије. "Наши гости када дођу, обавезно траже да оду на Бобију. Објашњавамо им да тамо нема ни мотела, ни ресторана, али многи знају да постоје лепоте за које вреди стићи до делова и самог врха планине."

БН телевизија (В. М.)

Коментари / 0

Оставите коментар