Bobija iznad Ljubovije - 'krov' lijepe Azbukovice

Planina Bobija iznad Ljubovije predstavlja po prostranstvo, lepotu i ljubavi ovdašnjih ljudi prema njoj, "krov" lepe Azbukovice. Svako ko ijednom dođe do njenih vrhova, shvatiće da se ne zna da li je lepše kad je "krov" Azbukovice sav od zelenila ili beo, kada sneg i led okuju ova prostranstva, sa kojih se kao na dlanu vidi Drina i pola Podrinja.

Srbija 08.08.2016 | 14:40
Bobija iznad Ljubovije - 'krov' lijepe Azbukovice
Na ovoj srpskoj planini, čiji je vrh na 1374 metra nadmorske visine, najviše je bora i smrče, ali tu su i značajne površine bukve. Stabla su, uglavnom, "zdrava kao dren", a sušenja ima u procentu koji je uobičajen decenijama i vekovima. Vazduh je i prijatan i čist, a koncentracija ozona, kako saznajemo, jedna je od najboljih na planeti.

Da sve bude kako treba trude se inženjeri, šumari i ostali zaposleni u Šumskom gazdinstvu "Boranja", koje na Bobiji ima svoju ispostavu, šumarsku kuću u kojoj je sva logistika za one koji su stalno angažovani za rad na planini i one koji kontinuirano iz "Boranje" dolaze da vode računa da stabla budu zdrava i uredna.



Na Bobiju rado dolaze i mnogi izletnici, planinari, lovci i ostali ljubitelji prirode. Oni se druže na ovoj prelepoj planini, a rado uživaju u pogledima sa mnoštva ovdašnjih vidikovaca, što beleže aparatima i kamerama. Planina još nije urbanizovana, nema vikendica ni ostalih građevina, pa njeni delovi i vrh, uz lepotu prirode i vazduha, ljude vraćaju u prošla vremena. A šume su uređene i šetnja po njima je i te kako moguća, ali u prisustvu onih koji znaju "svaki kamen" kako ne bi zalutali.



"Bobija je udaljena od Ljubovije tridesetak kilometara i biser je našeg kraja, kao što se vidi i ekološki i privredno, jer ima bogate šume", kaže Vidoje Jovanović iz Ljubovije. "Naši gosti kada dođu, obavezno traže da odu na Bobiju. Objašnjavamo im da tamo nema ni motela, ni restorana, ali mnogi znaju da postoje lepote za koje vredi stići do delova i samog vrha planine."

BN televizija (V. M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar