Опасност прошла, неће бити непогода у Србији

Циклон који је оставио пустош у Скопљу и његовој околини прошао је изнад региона и наредних дана не треба очекивати нове непогоде у Србији, рекао је метеоролог Недељко Тодоровић.

Србија 08.08.2016 | 14:05
Опасност прошла, неће бити непогода у Србији
"Тај облак се споро премештао, па је пала велика количина падавина, и то на једно место у појасу од пет до 10 километара", рекао је Тодоровић за РТС.

Према његовим ријечима, вјетар, громови и 93 литра кише по метру квадратном у само неколико сати, колико је пало у Скопљу, екстремна су појава коју је тешко предвидјети.

"Прогноза екстремних појава изузетно је тешка, и иако су наши метеоролози ставили наранџасти метеоаларм за југ Србије то није гаранција за доњу границу падавина", напоменуо је Тодоровић.

Он каже да, осим метеоролошких услова, додатне проблеме при оваквим непогодама стварају неочишћени канали и испусти, али и сама конфигурација терена.

"Скопље је у котлини, а около су планине и вода тражи пут да прође. Успут покупи камење, грање и понеки аутомобил, тако да конфигурација терена може у великој мери да диктира последице непогоде. У случају Скопља облак је био јако спор и изручио је сву количину воде на релативно малом простору", рекао је Тодоровић.

Он је додао да оваквих екстремних непогода у региону увијек има, у зимским мјесецима то је обично Италија и друге медитеранске земље, док се у љетним мјесецима то више преноси у копно.

У олујном невремену које је захватило Македонију, прије свега Скопље и околину, погинуло је најмање 20 људи, а шесторо се води као нестало.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар