Opasnost prošla, neće biti nepogoda u Srbiji

Ciklon koji je ostavio pustoš u Skoplju i njegovoj okolini prošao je iznad regiona i narednih dana ne treba očekivati nove nepogode u Srbiji, rekao je meteorolog Nedeljko Todorović.

Srbija 08.08.2016 | 14:05
Opasnost prošla, neće biti nepogoda u Srbiji
"Taj oblak se sporo premeštao, pa je pala velika količina padavina, i to na jedno mesto u pojasu od pet do 10 kilometara", rekao je Todorović za RTS.

Prema njegovim riječima, vjetar, gromovi i 93 litra kiše po metru kvadratnom u samo nekoliko sati, koliko je palo u Skoplju, ekstremna su pojava koju je teško predvidjeti.

"Prognoza ekstremnih pojava izuzetno je teška, i iako su naši meteorolozi stavili narandžasti meteoalarm za jug Srbije to nije garancija za donju granicu padavina", napomenuo je Todorović.

On kaže da, osim meteoroloških uslova, dodatne probleme pri ovakvim nepogodama stvaraju neočišćeni kanali i ispusti, ali i sama konfiguracija terena.

"Skoplje je u kotlini, a okolo su planine i voda traži put da prođe. Usput pokupi kamenje, granje i poneki automobil, tako da konfiguracija terena može u velikoj meri da diktira posledice nepogode. U slučaju Skoplja oblak je bio jako spor i izručio je svu količinu vode na relativno malom prostoru", rekao je Todorović.

On je dodao da ovakvih ekstremnih nepogoda u regionu uvijek ima, u zimskim mjesecima to je obično Italija i druge mediteranske zemlje, dok se u ljetnim mjesecima to više prenosi u kopno.

U olujnom nevremenu koje je zahvatilo Makedoniju, prije svega Skoplje i okolinu, poginulo je najmanje 20 ljudi, a šestoro se vodi kao nestalo.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar