Повољно дјелује на квалитет крви и лимфе

Мисо паста из Јапана осваја свет. Шоља мисо супе направљене од готове мисо пасте омогућава добро варење и енергију

Здравље 08.08.2016 | 09:49
Повољно дјелује на квалитет крви и лимфе
Традиционално јапанско јело мисо паста, све више налази поклонике широм света. Израђује се дугим, старинским процесом ферментације од зрна соје, морске соли и коџи културе (врста гљивице), уз додатак јечма или пиринча, у различитим комбинацијама.

Само шоља мисо супе направљене од готове мисо пасте задовољава дневне потребе организма за састојцима који омогућавају добро варење и трансформишу се у енергију, неопходну за све активности које захтевају издржљивост. Заправо садржи велику количину глукозе, која нам и даје енергију, а зими чува од хладноће. Такође штити од болести, али и подстиче организам на путу излечења.

Повољно делује и на квалитет крви и лимфе. Мисо заправо садржи линолинску киселину и лецитин, који растварају холестерол у крви. Зато је веома користан у спречавању артериосклерозе и високог крвног притиска. Да би мисо у потпуности био делотворан, супу би требало јести ујутру, на празан стомак.

- Мисо могу да једу сви, деца и старији. Садржи "живе ензиме" који директно помажу у процесу варења, подстичући лучење сокова у желуцу. Обнавља и корисне пробиотске културе у систему органа за варење, помажући асимилацију хранљивих састојака - каже нутрициониста Нада Мишковић из Био шпајза.

Мисо паста садржи све есенцијалне амино киселине, што је чини "апсолутним протеином". Добар је и извор витамина Б, поготово Б12. Препоручује се као помоћно лековито средство за спречавање остеопорозе јер у завидним количинама садржи калцијум. Захваљујући минералима хармонизује метаболичке процесе у организму. Јапанци сматрају да мисо помаже у успостављању хормоналне равнотеже код жена, у спречавању алергија и туберкулозе, док се пушачима саветује јер ублажава штетне ефекте пушења. Његовим уношењем кожа добија гипкост и свежину. Искуства показују да укључен у исхрану смањује ризик од настанка карцинома дебелог црева, простате, плућа и дојке.

- Мисо паста се у исхрану може укључити као додатак различитим јелима. Не сме да се кува, већ се само размути у мало воде и додаје готовим јелима. Најједноставнији начин за конзумирање је у виду мисо супе. Ово јело се припрема тако што се мисо паста прелије са мало вреле воде или лагане повртне супе. Садржај се добро размути па дода још шоља супе или воде. Традиционално се у мисо супи налази и мало поврћа, тестенина и морских алги- објашњава наша саговорница.

БОГАТ ИЗБОР

У Јапану се производи стотине врста мисоа, различитих боја и укуса. Најпознатији су коме мисо, хачо мисо и муги мисо. Коме мисо поред соје обавезно садржи и пиринач. Муги мисо се прави од јечма и брже се ферментише, док се хачо мисо припрема само од сојиног зрна и процентуално је најбогатији беланчевинама.

Међутим, Јапанци предност дају белом широ мису, најпопуларнијем на острву, који има лаган, слаткаст, освежавајући укус. Ова врста је одлична замена за млечне производе. Уместо млека или путера може да се стави у крем супе или кромпир пире. Са тофу сиром, лимуном или пириначаним сирћетом додаје се, уместо павлаке, у премазе и сосове. Уколико се овим састојцима додају још и мирођија, зачини и лук, мешавина са белим мисом представља одличан салатни прелив.
 

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар