Povoljno djeluje na kvalitet krvi i limfe

Miso pasta iz Japana osvaja svet. Šolja miso supe napravljene od gotove miso paste omogućava dobro varenje i energiju

Zdravlje 08.08.2016 | 09:49
Povoljno djeluje na kvalitet krvi i limfe
Tradicionalno japansko jelo miso pasta, sve više nalazi poklonike širom sveta. Izrađuje se dugim, starinskim procesom fermentacije od zrna soje, morske soli i kodži kulture (vrsta gljivice), uz dodatak ječma ili pirinča, u različitim kombinacijama.

Samo šolja miso supe napravljene od gotove miso paste zadovoljava dnevne potrebe organizma za sastojcima koji omogućavaju dobro varenje i transformišu se u energiju, neophodnu za sve aktivnosti koje zahtevaju izdržljivost. Zapravo sadrži veliku količinu glukoze, koja nam i daje energiju, a zimi čuva od hladnoće. Takođe štiti od bolesti, ali i podstiče organizam na putu izlečenja.

Povoljno deluje i na kvalitet krvi i limfe. Miso zapravo sadrži linolinsku kiselinu i lecitin, koji rastvaraju holesterol u krvi. Zato je veoma koristan u sprečavanju arterioskleroze i visokog krvnog pritiska. Da bi miso u potpunosti bio delotvoran, supu bi trebalo jesti ujutru, na prazan stomak.

- Miso mogu da jedu svi, deca i stariji. Sadrži "žive enzime" koji direktno pomažu u procesu varenja, podstičući lučenje sokova u želucu. Obnavlja i korisne probiotske kulture u sistemu organa za varenje, pomažući asimilaciju hranljivih sastojaka - kaže nutricionista Nada Mišković iz Bio špajza.

Miso pasta sadrži sve esencijalne amino kiseline, što je čini "apsolutnim proteinom". Dobar je i izvor vitamina B, pogotovo B12. Preporučuje se kao pomoćno lekovito sredstvo za sprečavanje osteoporoze jer u zavidnim količinama sadrži kalcijum. Zahvaljujući mineralima harmonizuje metaboličke procese u organizmu. Japanci smatraju da miso pomaže u uspostavljanju hormonalne ravnoteže kod žena, u sprečavanju alergija i tuberkuloze, dok se pušačima savetuje jer ublažava štetne efekte pušenja. Njegovim unošenjem koža dobija gipkost i svežinu. Iskustva pokazuju da uključen u ishranu smanjuje rizik od nastanka karcinoma debelog creva, prostate, pluća i dojke.

- Miso pasta se u ishranu može uključiti kao dodatak različitim jelima. Ne sme da se kuva, već se samo razmuti u malo vode i dodaje gotovim jelima. Najjednostavniji način za konzumiranje je u vidu miso supe. Ovo jelo se priprema tako što se miso pasta prelije sa malo vrele vode ili lagane povrtne supe. Sadržaj se dobro razmuti pa doda još šolja supe ili vode. Tradicionalno se u miso supi nalazi i malo povrća, testenina i morskih algi- objašnjava naša sagovornica.

BOGAT IZBOR

U Japanu se proizvodi stotine vrsta misoa, različitih boja i ukusa. Najpoznatiji su kome miso, hačo miso i mugi miso. Kome miso pored soje obavezno sadrži i pirinač. Mugi miso se pravi od ječma i brže se fermentiše, dok se hačo miso priprema samo od sojinog zrna i procentualno je najbogatiji belančevinama.

Međutim, Japanci prednost daju belom širo misu, najpopularnijem na ostrvu, koji ima lagan, slatkast, osvežavajući ukus. Ova vrsta je odlična zamena za mlečne proizvode. Umesto mleka ili putera može da se stavi u krem supe ili krompir pire. Sa tofu sirom, limunom ili pirinačanim sirćetom dodaje se, umesto pavlake, u premaze i sosove. Ukoliko se ovim sastojcima dodaju još i mirođija, začini i luk, mešavina sa belim misom predstavlja odličan salatni preliv.
 

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar