Гомилање радника у јавној управи Српске

У јавну управу у Републици Српској протеклих година прекомјерно је запошљавано, па је у складу са реформском агендом држава дошла у ситуацију да мора да среди стање у овом сектору. За сада у надлежним министарствима постоје идеје, а реализација планираног још није дошла на ред.

Република Српска 07.08.2016 | 19:43
Гомилање радника у јавној управи Српске
Крајње је вријеме да Влада стане у крај прекомјерном запошљавању и гомилању администрације у јавној управи, признају у Министарству управе и локалне самоуправе, што је у складу и са реформском агендом. Ипак, отпуштања неће бити, каже министарка Лејла Решић, него тај проблем планирају да рјешавају на други начин.

Проблеме са прекомјерним бројем администрације имају и локалне заједнице. Иако припада владајућој коалицији, предсједник Скупштине града Бањалука већ годинама упозорава да у административној служби највећег града српске има драстично више запослених од онога што је потребно.

Проблем пренатрпаних канцеларија у јавној управи, тврде у опозицији, створило је предизборно запошљавање, које се дешава на сваке двије године. Тако имамо ситуацију да новац, који би требало да буде усмјерен за развој привреде, иде на подмиривање плата у јавној администрацији.

Само у Влади Републике Српске стално је запослено 5.500 радника. Од тог броја 3.500 су државни службеници, а намјештеници заузимају више од 2.000 столица. А ту су и остале државне институције, као и јавна предузећа у која се протеклих година запошљавало без вођења рачуна о оправданости тих радних мјеста и како ће то утицати на буџет Републике Српске.



(БН телевизија)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мали Перица

07.08.2016 18:06

Проб лем са вишком радника је у читавој администрацији у Републици Српској. Општина Невесиње има вишка 80 запослених у односу на број становника који је сваког дана све мањи, а још увијек се запошљавају партијски послушници и татини и мамини синови, односно "одабрани". Када се у свему упоређујемо са Европом, онда узмимо њихове стандарде за број администрације како на државном, тако и на локалном нивоу и тако ће мо ослободити огромна буџетска средства за инвестиције и нова производна запошљавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРЗАВА???

07.08.2016 19:18

Лази мене, немој себе,....КОМЕДИЈАСИ

Name

РЕ дрżави

08.08.2016 14:59

Изгледа да си ти сам себе давно слагао па тако пишеш или си запослен у општини.

Name

Размјер

07.08.2016 19:28

Или размер. Број становника подели с бројем слузбеника. Види колики би био размер у другим земљама. Администрација је огромна и на Западу само овде никад не мозе те цути колико има дрзавних слузбеника. То је дрзавна тајна у малтене свим земљама ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1 на 300

07.08.2016 21:07

У УК је 1 на 125. Они имају око 400 000 цивил сервентс. Није лако медјутим ви требате администрацоју. Колико има запосленог у РС

Name

Освит

07.08.2016 19:35

Проблем ове администрације и дрзавних предузеца је да имају висак запослених а у исто вријеме мањак радника. Број оних у администрацији који су купили дипломе и посао је огроман,а они нити знају нити хоце да раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

07.08.2016 21:01

Лако це они то ројесити, то су све способни људи, јад добију отказе, лако це се снаци. Неки це поцети радити као каскадери, други као аутомеханицари, треци це копати канале, пуцају од снаге, цетврти це отпоцети каријере у фризерају итд итд. Уопсте се не бринем за њих. Многи од њих це се кајати сто су губили вријеме у дрзавној управи . Да су радили приватно, обогатили би се до сад. Али боље икад него никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.08.2016 23:30

Зато што не знамо да производимо, и лијени смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

полиција

08.08.2016 05:01

Како да не,баш ће да смање број буџетских корисника. За неколико дана МУП формира нови центар јавне безбједности у Зворнику са стотињак нових лезилебовића који ће се примити у радни однос као награда најлојајнијој СНСД локалној самоуправи.Бијељински центра се своди на ниво града Бијељина плус касабе Угљевик и Лопаре. Други град по величини у РС а трећи у БиХ тако постаје убједљиво најмањи центар.Шта ћеш кад гласају за СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.08.2016 06:32

Гласачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Понавља се стари слуцај

10.08.2016 07:56

Када нее знају ста са родбином, онда га запосле у Јавну управу. Плате су им такође добре. Врате они ту захвалност после на изборима. Свако од њих скупи оцајну и несретну друзину пред изборе, почасте, не зале са тудим парама, те им одрже здравицу о тренутној политичкој ситуацији и упуте како да гласају уз обећање да ће и њих запослити.

Name

Бојан

08.08.2016 13:47

У ВОДОВОДУ И ЕЛЕКТРО ДИСТРИБУЦИЈИ ИЗ БИЈЕЉИНЕ НИЈЕ ТАКВА СЛИКА. НЕМА СТРАНАЧКОГ ЗАПОШЉАВАЊА. ХА ХА

ОДГОВОРИТЕ