Gomilanje radnika u javnoj upravi Srpske

U javnu upravu u Republici Srpskoj proteklih godina prekomjerno je zapošljavano, pa je u skladu sa reformskom agendom država došla u situaciju da mora da sredi stanje u ovom sektoru. Za sada u nadležnim ministarstvima postoje ideje, a realizacija planiranog još nije došla na red.

Republika Srpska 07.08.2016 | 19:43
Gomilanje radnika u javnoj upravi Srpske
Krajnje je vrijeme da Vlada stane u kraj prekomjernom zapošljavanju i gomilanju administracije u javnoj upravi, priznaju u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, što je u skladu i sa reformskom agendom. Ipak, otpuštanja neće biti, kaže ministarka Lejla Rešić, nego taj problem planiraju da rješavaju na drugi način.

Probleme sa prekomjernim brojem administracije imaju i lokalne zajednice. Iako pripada vladajućoj koaliciji, predsjednik Skupštine grada Banjaluka već godinama upozorava da u administrativnoj službi najvećeg grada srpske ima drastično više zaposlenih od onoga što je potrebno.

Problem prenatrpanih kancelarija u javnoj upravi, tvrde u opoziciji, stvorilo je predizborno zapošljavanje, koje se dešava na svake dvije godine. Tako imamo situaciju da novac, koji bi trebalo da bude usmjeren za razvoj privrede, ide na podmirivanje plata u javnoj administraciji.

Samo u Vladi Republike Srpske stalno je zaposleno 5.500 radnika. Od tog broja 3.500 su državni službenici, a namještenici zauzimaju više od 2.000 stolica. A tu su i ostale državne institucije, kao i javna preduzeća u koja se proteklih godina zapošljavalo bez vođenja računa o opravdanosti tih radnih mjesta i kako će to uticati na budžet Republike Srpske.



(BN televizija)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Mali Perica

07.08.2016 18:06

Prob lem sa viškom radnika je u čitavoj administraciji u Republici Srpskoj. Opština Nevesinje ima viška 80 zaposlenih u odnosu na broj stanovnika koji je svakog dana sve manji, a još uvijek se zapošljavaju partijski poslušnici i tatini i mamini sinovi, odnosno "odabrani". Kada se u svemu upoređujemo sa Evropom, onda uzmimo njihove standarde za broj administracije kako na državnom, tako i na lokalnom nivou i tako će mo osloboditi ogromna budžetska sredstva za investicije i nova proizvodna zapošljavanja.

ODGOVORITE
Name

DRZAVA???

07.08.2016 19:18

Lazi mene, nemoj sebe,....KOMEDIJASI

Name

RE drżavi

08.08.2016 14:59

Izgleda da si ti sam sebe davno slagao pa tako pišeš ili si zaposlen u opštini.

Name

Razmjer

07.08.2016 19:28

Ili razmer. Broj stanovnika podeli s brojem sluzbenika. Vidi koliki bi bio razmer u drugim zemljama. Administracija je ogromna i na Zapadu samo ovde nikad ne moze te cuti koliko ima drzavnih sluzbenika. To je drzavna tajna u maltene svim zemljama EU.

ODGOVORITE
Name

1 na 300

07.08.2016 21:07

U UK je 1 na 125. Oni imaju oko 400 000 civil servents. Nije lako medjutim vi trebate administracoju. Koliko ima zaposlenog u RS

Name

Osvit

07.08.2016 19:35

Problem ove administracije i drzavnih preduzeca je da imaju visak zaposlenih a u isto vrijeme manjak radnika. Broj onih u administraciji koji su kupili diplome i posao je ogroman,a oni niti znaju niti hoce da rade.

ODGOVORITE
Name

vss

07.08.2016 21:01

Lako ce oni to rojesiti, to su sve sposobni ljudi, jad dobiju otkaze, lako ce se snaci. Neki ce poceti raditi kao kaskaderi, drugi kao automehanicari, treci ce kopati kanale, pucaju od snage, cetvrti ce otpoceti karijere u frizeraju itd itd. Uopste se ne brinem za njih. Mnogi od njih ce se kajati sto su gubili vrijeme u drzavnoj upravi . Da su radili privatno, obogatili bi se do sad. Ali bolje ikad nego nikad.

ODGOVORITE
Name

Dragan

07.08.2016 23:30

Zato što ne znamo da proizvodimo, i lijeni smo.

ODGOVORITE
Name

policija

08.08.2016 05:01

Kako da ne,baš će da smanje broj budžetskih korisnika. Za nekoliko dana MUP formira novi centar javne bezbjednosti u Zvorniku sa stotinjak novih lezilebovića koji će se primiti u radni odnos kao nagrada najlojajnijoj SNSD lokalnoj samoupravi.Bijeljinski centra se svodi na nivo grada Bijeljina plus kasabe Ugljevik i Lopare. Drugi grad po veličini u RS a treći u BiH tako postaje ubjedljivo najmanji centar.Šta ćeš kad glasaju za SDS.

ODGOVORITE
Name

Dragan

08.08.2016 06:32

Glasači.

ODGOVORITE
Name

Ponavlja se stari slucaj

10.08.2016 07:56

Kada nee znaju sta sa rodbinom, onda ga zaposle u Javnu upravu. Plate su im takođe dobre. Vrate oni tu zahvalnost posle na izborima. Svako od njih skupi ocajnu i nesretnu druzinu pred izbore, počaste, ne zale sa tudim parama, te im održe zdravicu o trenutnoj političkoj situaciji i upute kako da glasaju uz obećanje da će i njih zaposliti.

Name

Bojan

08.08.2016 13:47

U VODOVODU I ELEKTRO DISTRIBUCIJI IZ BIJELJINE NIJE TAKVA SLIKA. NEMA STRANAČKOG ZAPOŠLJAVANJA. HA HA

ODGOVORITE