Пребиловци: 75 година од страдања Срба

Светом архијерејском литургијом у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима поред Чапљине обиљежено је 75 година од страдања Срба са подручја јужне Херцеговине.

Босна и Херцеговина 06.08.2016 | 13:30
Пребиловци: 75 година од страдања Срба
Уједно се обиљежава и година дана од изградње овог храма, који је посвећен мученицима пребиловачким и доњехерцеговачким.

Пребиловци у општини Чапљина је село које је највише страдало у Другом свјетском рату у Европи.

Његова светост патријарх српски Иринеј 8. августа прошле године је, уз саслужење бројних владика и свештенства, освештао Храм Васкрсења Христовог, који је саграђен у знак сјећања на 4.000 Срба из доње Херцеговине страдалих од усташа у Другом свјетском рату и бачених у јаме, а чије су кости миниране 1992. године у Спомен-костурници у овом мјесту.

Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима је саграђен на мјесту Спомен-костурнице у коју су 1991. године сахрањене кости 4.000 Срба које су усташе током Другог свјетског рата убиле и бациле у 13 херцеговачких јама. У јуну 1992. године хрватска војска минирала је Спомен-костурницу.

У Пребиловцима је у првим данима августа 1941. убијено 85 одсто живља, махом жена, дјеце и стараца.

Они су, према свједочењима усташа којима је 1957. године суђено за овај злочин, живи гурнути у јаму Голубинка код села Шурманци, надомак Међугорја.

Од укупно хиљаду становника, само 6. августа 1941. године убијено их је 850, од којих 600 жена и дјеце. Усташе су убијене или живе Србе бацали у крашку јаму.

У Пребиловцима су тада убијене 52 породице, а 36 огњишта је угашено. Страдање су преживјела само 172 становника.

Ово мјесто је спаљено и у јуну 1992. године, када су током офанзиве "Чагаљ" припадници ХОС-а и ХВО-а, под командом генерала Јанка Бобетка упале у село.

Српска православна црква канонизовала је мученике пребиловачке који се славе 6. августа као Свети пребиловачки новомученици.

У Пребиловце је данас дошао и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић који је скренуо пажњу на важност повратка на пријератна пребивалишта и позвао све нивое власти у БиХ да помогну повратничкој популацији.

"Није довољно причати, мора се и радити, а мало тога се ради. Ово су наши простори. Срби су овдје живјели вијековима и треба им помоћи да се врате", рекао је Иванић.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

06.08.2016 12:50

ПРЕБИЛОВАЦКИ НОВОМУЦЕНИЦИ су такодје ПОСМРТНИ МУЦЕНИЦИ СРБског Народа којима хрвати као синови "тисуцуљетне Западне културе" ни мртвима нису дали мира. Спомен црква у којој су њихове мости биле сахрањени током 80 година прослог вијека, минурана је током задњег рата од стране хрватски безумника који су мислили да тако могу кроз нови злоцин русењем спомен цркве костирнице СРБским Новомуценицима да сакрију трагове злоцина својих оцева. У близину мјеста где су СРБи од стране хрвата са благословом римокатолицке "цркве" на звјерски бацин убијану и зиви бацани у јаму као опомена од Бога ста СРБе поново цека од небраце хрвата, римокатолицкој дјеци се у Медјугорју приказала Мајка Бозија. Ову надприродну појаву Госпе римокатолицка лазна црква је искористила Бога се не бојеци а народа не стидеци да противно сваком нормалном људском уму од СРБског Муцилиста направе римокатолицке "светилисте!" ЗАЛОСНО је зато цути како поједини СРБски епископи псеудохрисцанску римокатолицку вјерску заједницу и поред свих њезиних злоцина називају својом "сестриндком црквом". Зар убице насе СРБске браце и сестара могу нама СРБима да икада висе буду браца и сестре? Колико јос СРБа са благосливом своје римокатолуцке "цркве" хрвати требају да покољу да би СРБи схватили да нема брата док мајка не роди. ЕКУМЕНИСТИ, ЗАТО РДЈОМ КАПЉАЛИ ДОК ВАМ ЈЕ КОЉЕНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Михаила

06.08.2016 15:47

Драги у Христу брате... Па све је јасно. Која је то вјера која у име ,,своје вјере убија другу,, Да би били то сто јесмо нецемо бити као они.. Истину о насој вјери православној нетреба ..бунтовно паценицки из револта проповједати..нека љубав и светост буде нас мац у рукама а све остало це Господ да постави на своје мјесто..поздрављам те О.Михаило....

Name

Михаило Микиц

06.08.2016 16:39

НЕПОЗНАТОМ! Да су тако размисљали наси Свети Преци до сада СРБа неби ни било. Давно би се СРБи претворили у неке друге народе. Љубав без Истине није љубав вец мрзња према Истини запакована у лазни сјај златнога омота. Због тога упозоравајуци донацу и страну јавност о срамној улози римокатолицке "цркве" и хрватски устаса у биолоском унистењу Славена и посебно у двадестом вијеку ПРАВОСЛАВНОГ СРБског НАРОДА Светог Саве, ми скрецемо у ствари пазњу насој дјеци да она природним људским инстиктом у небраци хрватима и римокатолицкој "цркви" препознају своје вијековне непријатеље. Бјезањем од истине као за време комунистицког резима ЈБ Тита, и забадањем попут Ноја главе у траву ми сами на тај нацин у дјеци својој убијамо њихов природни инстикт да она на вријеме препознају опасност која СРБима сада прети кроз екуменизам као 1941 године кроз хрватске злоцине поцињене са благословом највидих велико достојника римокатолицке лазне цркве!

Name

Трт

08.08.2016 09:58

Талибанко

Name

Марко

06.08.2016 13:31

Браво, наш владика је диван човјек. Људина, прави насљедник на трону Светог Василија Острошког!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

06.08.2016 15:47

Марко, незнам ко је вас владике и какав је он цовјек, али знам да је Свети Василије Остроски био борац против римокатолицке јереси, и да је он зато како је историја записала двије кубуре носио у борби за опстанак СРБског Народа. Једна кубура је била намјењена за напасне римокатолике а друга је била за турске освајаце. Због таквих храброг хрисцанског става, Стари СРБски Родјак, Господ нас Исус Христос је Василија Остроског прославио цудотворним моцима и тако посветио. Зато, ако Владика вас заиста иде стопама Светог Василија Осттоског, и ако се он бори са Крстом у руци против екуменизма за Спас и Васкрс СРБства и Савине Свете СРБије, мозе да се нада милости код Бога, а ако он заједно са тобом иде стазама екуменским било би боље вама тада да се нисте ни родили, јер слепац следеци слепца мозе само да салуте у паклу огњеноме!