Prebilovci: 75 godina od stradanja Srba

Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima pored Čapljine obilježeno je 75 godina od stradanja Srba sa područja južne Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 06.08.2016 | 13:30
Prebilovci: 75 godina od stradanja Srba
Ujedno se obilježava i godina dana od izgradnje ovog hrama, koji je posvećen mučenicima prebilovačkim i donjehercegovačkim.

Prebilovci u opštini Čapljina je selo koje je najviše stradalo u Drugom svjetskom ratu u Evropi.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej 8. avgusta prošle godine je, uz sasluženje brojnih vladika i sveštenstva, osveštao Hram Vaskrsenja Hristovog, koji je sagrađen u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, a čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici u ovom mjestu.

Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima je sagrađen na mjestu Spomen-kosturnice u koju su 1991. godine sahranjene kosti 4.000 Srba koje su ustaše tokom Drugog svjetskog rata ubile i bacile u 13 hercegovačkih jama. U junu 1992. godine hrvatska vojska minirala je Spomen-kosturnicu.

U Prebilovcima je u prvim danima avgusta 1941. ubijeno 85 odsto življa, mahom žena, djece i staraca.

Oni su, prema svjedočenjima ustaša kojima je 1957. godine suđeno za ovaj zločin, živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja.

Od ukupno hiljadu stanovnika, samo 6. avgusta 1941. godine ubijeno ih je 850, od kojih 600 žena i djece. Ustaše su ubijene ili žive Srbe bacali u krašku jamu.

U Prebilovcima su tada ubijene 52 porodice, a 36 ognjišta je ugašeno. Stradanje su preživjela samo 172 stanovnika.

Ovo mjesto je spaljeno i u junu 1992. godine, kada su tokom ofanzive "Čagalj" pripadnici HOS-a i HVO-a, pod komandom generala Janka Bobetka upale u selo.

Srpska pravoslavna crkva kanonizovala je mučenike prebilovačke koji se slave 6. avgusta kao Sveti prebilovački novomučenici.

U Prebilovce je danas došao i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je skrenuo pažnju na važnost povratka na prijeratna prebivališta i pozvao sve nivoe vlasti u BiH da pomognu povratničkoj populaciji.

"Nije dovoljno pričati, mora se i raditi, a malo toga se radi. Ovo su naši prostori. Srbi su ovdje živjeli vijekovima i treba im pomoći da se vrate", rekao je Ivanić.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

06.08.2016 14:50

PREBILOVACKI NOVOMUCENICI su takodje POSMRTNI MUCENICI SRBskog Naroda kojima hrvati kao sinovi "tisuculjetne Zapadne kulture" ni mrtvima nisu dali mira. Spomen crkva u kojoj su njihove mosti bile sahranjeni tokom 80 godina proslog vijeka, minurana je tokom zadnjeg rata od strane hrvatski bezumnika koji su mislili da tako mogu kroz novi zlocin rusenjem spomen crkve kostirnice SRBskim Novomucenicima da sakriju tragove zlocina svojih oceva. U blizinu mjesta gde su SRBi od strane hrvata sa blagoslovom rimokatolicke "crkve" na zvjerski bacin ubijanu i zivi bacani u jamu kao opomena od Boga sta SRBe ponovo ceka od nebrace hrvata, rimokatolickoj djeci se u Medjugorju prikazala Majka Bozija. Ovu nadprirodnu pojavu Gospe rimokatolicka lazna crkva je iskoristila Boga se ne bojeci a naroda ne stideci da protivno svakom normalnom ljudskom umu od SRBskog Mucilista naprave rimokatolicke "svetiliste!" ZALOSNO je zato cuti kako pojedini SRBski episkopi pseudohriscansku rimokatolicku vjersku zajednicu i pored svih njezinih zlocina nazivaju svojom "sestrindkom crkvom". Zar ubice nase SRBske brace i sestara mogu nama SRBima da ikada vise budu braca i sestre? Koliko jos SRBa sa blagoslivom svoje rimokatolucke "crkve" hrvati trebaju da pokolju da bi SRBi shvatili da nema brata dok majka ne rodi. EKUMENISTI, ZATO RDJOM KAPLJALI DOK VAM JE KOLJENA!

ODGOVORITE
Name

za Mihaila

06.08.2016 17:47

Dragi u Hristu brate... Pa sve je jasno. Koja je to vjera koja u ime ,,svoje vjere ubija drugu,, Da bi bili to sto jesmo necemo biti kao oni.. Istinu o nasoj vjeri pravoslavnoj netreba ..buntovno pacenicki iz revolta propovjedati..neka ljubav i svetost bude nas mac u rukama a sve ostalo ce Gospod da postavi na svoje mjesto..pozdravljam te O.Mihailo....

Name

Mihailo Mikic

06.08.2016 18:39

NEPOZNATOM! Da su tako razmisljali nasi Sveti Preci do sada SRBa nebi ni bilo. Davno bi se SRBi pretvorili u neke druge narode. Ljubav bez Istine nije ljubav vec mrznja prema Istini zapakovana u lazni sjaj zlatnoga omota. Zbog toga upozoravajuci donacu i stranu javnost o sramnoj ulozi rimokatolicke "crkve" i hrvatski ustasa u bioloskom unistenju Slavena i posebno u dvadestom vijeku PRAVOSLAVNOG SRBskog NARODA Svetog Save, mi skrecemo u stvari paznju nasoj djeci da ona prirodnim ljudskim instiktom u nebraci hrvatima i rimokatolickoj "crkvi" prepoznaju svoje vijekovne neprijatelje. Bjezanjem od istine kao za vreme komunistickog rezima JB Tita, i zabadanjem poput Noja glave u travu mi sami na taj nacin u djeci svojoj ubijamo njihov prirodni instikt da ona na vrijeme prepoznaju opasnost koja SRBima sada preti kroz ekumenizam kao 1941 godine kroz hrvatske zlocine pocinjene sa blagoslovom najvidih veliko dostojnika rimokatolicke lazne crkve!

Name

Trt

08.08.2016 11:58

Talibanko

Name

Marko

06.08.2016 15:31

Bravo, naš vladika je divan čovjek. Ljudina, pravi nasljednik na tronu Svetog Vasilija Ostroškog!

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

06.08.2016 17:47

Marko, neznam ko je vas vladike i kakav je on covjek, ali znam da je Sveti Vasilije Ostroski bio borac protiv rimokatolicke jeresi, i da je on zato kako je istorija zapisala dvije kubure nosio u borbi za opstanak SRBskog Naroda. Jedna kubura je bila namjenjena za napasne rimokatolike a druga je bila za turske osvajace. Zbog takvih hrabrog hriscanskog stava, Stari SRBski Rodjak, Gospod nas Isus Hristos je Vasilija Ostroskog proslavio cudotvornim mocima i tako posvetio. Zato, ako Vladika vas zaista ide stopama Svetog Vasilija Osttoskog, i ako se on bori sa Krstom u ruci protiv ekumenizma za Spas i Vaskrs SRBstva i Savine Svete SRBije, moze da se nada milosti kod Boga, a ako on zajedno sa tobom ide stazama ekumenskim bilo bi bolje vama tada da se niste ni rodili, jer slepac sledeci slepca moze samo da salute u paklu ognjenome!