Анализа: Кад, ако не сад?! Ко, ако не они?!

Ватерполисти Србије на испиту каријере у Рио де Жанеиру!

Остали спортови 06.08.2016 | 23:00
Анализа: Кад, ако не сад?! Ко, ако не они?!
Они су момци који сваке године освоје барем једно злато, а када се то не деси, навијачи у Србији одмах су незадовољни и причају о неуспеху. Међутим, када би сви други у осталим спортовима, па и у другим областима живота у овој земљи били успешни као српски ватерполисти, вероватно би личили на Швајцарску или Шведску.

Ипак, на неки начин и сами су криви ватерполисти за превелика очекивања управо због сјајних резултата на европским и светским шампионатима, односно завршним турнирима свестких лига.

Од 1997. године, само два пута национални ватерполо тим није освојио медаљу на великим такмичењима, а једино злато које недостаје, нешто попут светог грала, је управо олимпијско.

Логично је што сада сви очекују да у Рио де Жанеиру екипа Дејана Савића заблиста и попне се на највиши степеник на постољу, колико год се стручни штаб и играчи трудили да спусте еуфорију која је често умела да спута и направи проблем екипи.

Управо то се и дешавало у претходним олимпијским циклусима. Најближе најважнијем трофеју у спорту ватерполисти, тада Србије и Црне Горе били су Атини 2004. године. Али, није помогло ни вођство од 7:5 на почетку последње четвртине против Мађарске. Северне комшије славиле су на крају са 8:5. 

То веома болно искуство на неки начин се поновило и 2008. у Пекингу, односно 2012. на Играма у Лондону. У кинеској престоници Србију су у полуфиналу шокирале САД, а сви се још сећају сукоба Александра Шапића и Дениса Шефика уочи утакмице. Четири године касније у Лондону у полуфиналу је Делфине су зауставили Италијани. Оба пута ватерполисти су морали да се задовоље бронзама, а исти случај био је и 2000. године у Сиднеју када се репрезентација још такмичила под именом Југославија. 

На игре у Рио де Жанеиру селекција Србије стиже као актуелни светски и европски шампион и освајач светске лиге. Играће у А групи и то са највећим ривалом, Мађарском, а управо том утакмицом у суботу од 14 сати по средњеевропском времену Делфини отварају такмичење на олимпијском турниру.

“Сан сваког спортисте је учешће на Олимпијским играма, с тим што Србија и у ватерполу као и у кошарци има традицију да увек иде на освајање медаља. Ми не идемо да учествујемо, него идемо да победимо. Сигуран сам да четворогодишњи циклус који смо завршили није четворогодишњи, јер сваки спортиста кад почне да се бави било којим спортом сања о Олимпијским играма. То је целокупан животни процес", рекао је Савић уочи почетка такмичења.

Иако велики дерби, дуел са Мађарима ипак нема толики резултатски значај. Можда је важнији на психолошком плану због самопоуздања, али Србију у наставку такмичења у групи после чекају и утакмице са Грчком, Бразилом, Аустралијом и Јапаном.

“Ватерполо класик, нема шта. Незгодан је термин девет ујутру по локалном времену. Увек су добре утакмице само што овога пута ништа не решавају. Дуг је турнир, победа би била подстрек, пораз није трагедија. Почињемо знајући шта хоћемо и верујући да можемо то да остваримо“, рекао је капитен репрезентације Србије Живко Гоцић. 

По четири најбоље екипе из обе групе пласираће се у четвртфинале олимпијског турнира који се завршава 20. августа. Све утакмице групне фазе такмичења играју се на базену Марија Ленк који има капацитет од 8.000 места,  а завршни мечеви, односно нокаут фаза играће се на Олимпијском акватик центру капацитета 15.000 места.