Analiza: Kad, ako ne sad?! Ko, ako ne oni?!

Vaterpolisti Srbije na ispitu karijere u Rio de Žaneiru!

Ostali sportovi 06.08.2016 | 23:00
Analiza: Kad, ako ne sad?! Ko, ako ne oni?!
Oni su momci koji svake godine osvoje barem jedno zlato, a kada se to ne desi, navijači u Srbiji odmah su nezadovoljni i pričaju o neuspehu. Međutim, kada bi svi drugi u ostalim sportovima, pa i u drugim oblastima života u ovoj zemlji bili uspešni kao srpski vaterpolisti, verovatno bi ličili na Švajcarsku ili Švedsku.

Ipak, na neki način i sami su krivi vaterpolisti za prevelika očekivanja upravo zbog sjajnih rezultata na evropskim i svetskim šampionatima, odnosno završnim turnirima svestkih liga.

Od 1997. godine, samo dva puta nacionalni vaterpolo tim nije osvojio medalju na velikim takmičenjima, a jedino zlato koje nedostaje, nešto poput svetog grala, je upravo olimpijsko.

Logično je što sada svi očekuju da u Rio de Žaneiru ekipa Dejana Savića zablista i popne se na najviši stepenik na postolju, koliko god se stručni štab i igrači trudili da spuste euforiju koja je često umela da sputa i napravi problem ekipi.

Upravo to se i dešavalo u prethodnim olimpijskim ciklusima. Najbliže najvažnijem trofeju u sportu vaterpolisti, tada Srbije i Crne Gore bili su Atini 2004. godine. Ali, nije pomoglo ni vođstvo od 7:5 na početku poslednje četvrtine protiv Mađarske. Severne komšije slavile su na kraju sa 8:5. 

To veoma bolno iskustvo na neki način se ponovilo i 2008. u Pekingu, odnosno 2012. na Igrama u Londonu. U kineskoj prestonici Srbiju su u polufinalu šokirale SAD, a svi se još sećaju sukoba Aleksandra Šapića i Denisa Šefika uoči utakmice. Četiri godine kasnije u Londonu u polufinalu je Delfine su zaustavili Italijani. Oba puta vaterpolisti su morali da se zadovolje bronzama, a isti slučaj bio je i 2000. godine u Sidneju kada se reprezentacija još takmičila pod imenom Jugoslavija. 

Na igre u Rio de Žaneiru selekcija Srbije stiže kao aktuelni svetski i evropski šampion i osvajač svetske lige. Igraće u A grupi i to sa najvećim rivalom, Mađarskom, a upravo tom utakmicom u subotu od 14 sati po srednjeevropskom vremenu Delfini otvaraju takmičenje na olimpijskom turniru.

“San svakog sportiste je učešće na Olimpijskim igrama, s tim što Srbija i u vaterpolu kao i u košarci ima tradiciju da uvek ide na osvajanje medalja. Mi ne idemo da učestvujemo, nego idemo da pobedimo. Siguran sam da četvorogodišnji ciklus koji smo završili nije četvorogodišnji, jer svaki sportista kad počne da se bavi bilo kojim sportom sanja o Olimpijskim igrama. To je celokupan životni proces", rekao je Savić uoči početka takmičenja.

Iako veliki derbi, duel sa Mađarima ipak nema toliki rezultatski značaj. Možda je važniji na psihološkom planu zbog samopouzdanja, ali Srbiju u nastavku takmičenja u grupi posle čekaju i utakmice sa Grčkom, Brazilom, Australijom i Japanom.

“Vaterpolo klasik, nema šta. Nezgodan je termin devet ujutru po lokalnom vremenu. Uvek su dobre utakmice samo što ovoga puta ništa ne rešavaju. Dug je turnir, pobeda bi bila podstrek, poraz nije tragedija. Počinjemo znajući šta hoćemo i verujući da možemo to da ostvarimo“, rekao je kapiten reprezentacije Srbije Živko Gocić. 

Po četiri najbolje ekipe iz obe grupe plasiraće se u četvrtfinale olimpijskog turnira koji se završava 20. avgusta. Sve utakmice grupne faze takmičenja igraju se na bazenu Marija Lenk koji ima kapacitet od 8.000 mesta,  a završni mečevi, odnosno nokaut faza igraće se na Olimpijskom akvatik centru kapaciteta 15.000 mesta.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar