ЛЕ: Представљамо Сасуоло! Маде ин Италy! Из Серије Д до Европе!

Берарди, Канаваро, Де Франческо и гласно: У историју или у смрт! Ко је Звездин следећи противник?

Фудбал 05.08.2016 | 22:30
ЛЕ: Представљамо Сасуоло! Маде ин Италy! Из Серије Д до Европе!
Последњих недеља медији са енглеског говорног подручја воле да га називају "италијанским Лестером". Не баш случајно. Повод им је дао и тренер Лисица Клаудио Ранијери.

"Тим који ме највише фасцинира у Италији је Сасуоло. То је тим који би могао да постане италијанска верзија Лестера. Подсећају ме на Удинезе од пре неколико година. Уз једну фундаменталну разлику у њиховом приступу: Зебре су развијале стране младе играче, Нероверди се уздају у младе Италијане", рекао је Ранијери за Газету.

И заиста, прошле сезоне само је Шиме Врсаљко од странаца био сасвим стандардан у тиму Сасуола који је још једном изненадио све и заузео шесто место на табели, испред великана какви су Милан и Лацио. Успут два пута савладавши Интер, по једном Јуве и Рому... Код куће су изгубили само од Болоње, Роме и Ђенове.

Стадион Мапеи је уосталом још једна ствар која разликује Нероверде од већине италијанских клубова. Сасуоло је, наиме, власник свог стадиона, па од њега чак и зарађује јер га изнајмљује Ређијани и локалном рагби тиму.

Зарађује се и на трансферима. Од продаје Врсаљка мадридском Атлетику у касу се слило 16.000.000 евра. Нешто више од 6.000.000 је дато Сампдорији да се откупи уговорАлфреда Данкана, везисте из Гане којин је био на позајмици, за 3.500.000 је из Утрехта стигао штопер Тимо Лечерт, за исто толико је од Роме откупљено крило Матео Политано(такође већ одомаћен у граду) , Јувентусов 18-годишњи десни бек Пол Лирола дошао је да се кали.

И то су отприлике све промене које је тим претрпео овог лета. Одмах да откријемо: Не,Доменико Берарди још није отишао. Изгледа и да неће. Симбол Сасуола, 21-годишњак који је већ сада најбољи стрелац у историји клуба, играће 18. и 25. августа против Црвене звезде. Луцерну је већ пресудио на историјском дебију Нероверда у Европи. Ако ћемо већ о великим именима још једно добро познато лице на МАПЕИ стадиону: каријера Паола Канавара таман је почела да бледи, али се долазак из Напуља у Емилија-Ромању испоставио као пун погодак.

Није то било први пут да Сасуоло оживи каријеру неког ветерана, али углавном се Нероверди фокусирају на талентоване клинце попут Матеа Политана и Луке Антеја, који су се школовали у Роми, али су тек на МАПЕИ стадиону добили шансу да покажу шта знају. Политика коју је газда Ђорђо Скинзи увео чим је 2002. купио клуб. У 80 година дугој историји пре њега Сасуоло се скоро по правилу такмичио у Серији Д, првом непрофесионалном рангу такмичења на Чизми. Последњих година - метеорски успон: 1999. Серија Ц2 или четврта лига, па Серија Ц1 2006, Сербија Б у 2008. години, а од 2013.  и елита.

Два пута је пре тога пао на последњем кораку, у плеј-офу за промоцију, 18. маја 2013. минималац над Ливорном га је коначно гурнуо у висине. У 96. минуту Симоне Мисироли је запалио градич од 41.000 становника.

О си фа ла сториа о си муоре.
У историју или у смрт.



Била је то порука коју су навијачи Сасуола донели тог дана на стадион. Срећом по клуб - екипа их је повела у историји. На клупи је и тада седео Еузебио Ди Франческо. Још је ту као доказ да је Сасуоло клуб који зна шта ради. И који расте. Са све тренером. У првој сезони у Серији десило им се и оних 0:7 против Интера. Одавно се више такве ствари не дешавају.

Сасуоло је постао пример за многе, доказ да се и у модерном фудбалу може без много пара. Лопта увек напред, увек брзо. Далеко од клуба који има огроман број навијача, али и клуб који просто не можете да мрзите. Уосталом, није случајно прошлог мајаСимоне Заза Јувентусов тријумф у Купу Италије славио са заставом - Сасуола. Клуба у који је стигао као 22-годишњак и у коме је провео само две сезоне.

Сасуоло није клуб без душе. А није ни клуб без новца, иако се не расипа већ паметно троши. Али већ се најављују појачања за европску јесен. Ако се прође Црвена звезда наравно. Помињу се и велика имена. Од Фабија Кваљрареле, преко Алесандра Матрија, Маурисија Пињиле до Дувана Запате... Виљареал је нудио 13.000.000 евра за Николу Сансонеа, Сасуоло се није ни осврнуо.

Довољно квалитетни да свакоме помрсе рачуне. Довољно "мали" да их Лига Европа истински занима. Иако су Италијани.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар