LE: Predstavljamo Sasuolo! Made in Italy! Iz Serije D do Evrope!

Berardi, Kanavaro, De Frančesko i glasno: U istoriju ili u smrt! Ko je Zvezdin sledeći protivnik?

Fudbal 05.08.2016 | 22:30
LE: Predstavljamo Sasuolo! Made in Italy! Iz Serije D do Evrope!
Poslednjih nedelja mediji sa engleskog govornog područja vole da ga nazivaju "italijanskim Lesterom". Ne baš slučajno. Povod im je dao i trener Lisica Klaudio Ranijeri.

"Tim koji me najviše fascinira u Italiji je Sasuolo. To je tim koji bi mogao da postane italijanska verzija Lestera. Podsećaju me na Udineze od pre nekoliko godina. Uz jednu fundamentalnu razliku u njihovom pristupu: Zebre su razvijale strane mlade igrače, Neroverdi se uzdaju u mlade Italijane", rekao je Ranijeri za Gazetu.

I zaista, prošle sezone samo je Šime Vrsaljko od stranaca bio sasvim standardan u timu Sasuola koji je još jednom iznenadio sve i zauzeo šesto mesto na tabeli, ispred velikana kakvi su Milan i Lacio. Usput dva puta savladavši Inter, po jednom Juve i Romu... Kod kuće su izgubili samo od Bolonje, Rome i Đenove.

Stadion Mapei je uostalom još jedna stvar koja razlikuje Neroverde od većine italijanskih klubova. Sasuolo je, naime, vlasnik svog stadiona, pa od njega čak i zarađuje jer ga iznajmljuje Ređijani i lokalnom ragbi timu.

Zarađuje se i na transferima. Od prodaje Vrsaljka madridskom Atletiku u kasu se slilo 16.000.000 evra. Nešto više od 6.000.000 je dato Sampdoriji da se otkupi ugovorAlfreda Dankana, veziste iz Gane kojin je bio na pozajmici, za 3.500.000 je iz Utrehta stigao štoper Timo Lečert, za isto toliko je od Rome otkupljeno krilo Mateo Politano(takođe već odomaćen u gradu) , Juventusov 18-godišnji desni bek Pol Lirola došao je da se kali.

I to su otprilike sve promene koje je tim pretrpeo ovog leta. Odmah da otkrijemo: Ne,Domeniko Berardi još nije otišao. Izgleda i da neće. Simbol Sasuola, 21-godišnjak koji je već sada najbolji strelac u istoriji kluba, igraće 18. i 25. avgusta protiv Crvene zvezde. Lucernu je već presudio na istorijskom debiju Neroverda u Evropi. Ako ćemo već o velikim imenima još jedno dobro poznato lice na MAPEI stadionu: karijera Paola Kanavara taman je počela da bledi, ali se dolazak iz Napulja u Emilija-Romanju ispostavio kao pun pogodak.

Nije to bilo prvi put da Sasuolo oživi karijeru nekog veterana, ali uglavnom se Neroverdi fokusiraju na talentovane klince poput Matea Politana i Luke Anteja, koji su se školovali u Romi, ali su tek na MAPEI stadionu dobili šansu da pokažu šta znaju. Politika koju je gazda Đorđo Skinzi uveo čim je 2002. kupio klub. U 80 godina dugoj istoriji pre njega Sasuolo se skoro po pravilu takmičio u Seriji D, prvom neprofesionalnom rangu takmičenja na Čizmi. Poslednjih godina - meteorski uspon: 1999. Serija C2 ili četvrta liga, pa Serija C1 2006, Serbija B u 2008. godini, a od 2013.  i elita.

Dva puta je pre toga pao na poslednjem koraku, u plej-ofu za promociju, 18. maja 2013. minimalac nad Livornom ga je konačno gurnuo u visine. U 96. minutu Simone Misiroli je zapalio gradič od 41.000 stanovnika.

O si fa la storia o si muore.
U istoriju ili u smrt.



Bila je to poruka koju su navijači Sasuola doneli tog dana na stadion. Srećom po klub - ekipa ih je povela u istoriji. Na klupi je i tada sedeo Euzebio Di Frančesko. Još je tu kao dokaz da je Sasuolo klub koji zna šta radi. I koji raste. Sa sve trenerom. U prvoj sezoni u Seriji desilo im se i onih 0:7 protiv Intera. Odavno se više takve stvari ne dešavaju.

Sasuolo je postao primer za mnoge, dokaz da se i u modernom fudbalu može bez mnogo para. Lopta uvek napred, uvek brzo. Daleko od kluba koji ima ogroman broj navijača, ali i klub koji prosto ne možete da mrzite. Uostalom, nije slučajno prošlog majaSimone Zaza Juventusov trijumf u Kupu Italije slavio sa zastavom - Sasuola. Kluba u koji je stigao kao 22-godišnjak i u kome je proveo samo dve sezone.

Sasuolo nije klub bez duše. A nije ni klub bez novca, iako se ne rasipa već pametno troši. Ali već se najavljuju pojačanja za evropsku jesen. Ako se prođe Crvena zvezda naravno. Pominju se i velika imena. Od Fabija Kvaljrarele, preko Alesandra Matrija, Maurisija Pinjile do Duvana Zapate... Viljareal je nudio 13.000.000 evra za Nikolu Sansonea, Sasuolo se nije ni osvrnuo.

Dovoljno kvalitetni da svakome pomrse račune. Dovoljno "mali" da ih Liga Evropa istinski zanima. Iako su Italijani.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar