Гдје води негирање српских жртава?

Парастосом у Цркви светог Марка и полагањем венаца на споменик жртвама страдалим у ратовима у бившој Југославији од 1991. до 2000. године, данас је обележен Дан сећања на страдале и прогнане Србе током хрватске војно-полицијске акције "Олуја".

Регион 05.08.2016 | 16:23
Гдје води негирање српских жртава?
Обележавању су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, представници удружења породица несталих и избеглих, као и бројни грађани.

Парастос је служио викар патријарха владика Арсеније који је поручио да се 5. август не сме заборавити наводећи да сви народи на овим просторима своју будућност треба да граде на миру и толеранцији.

Владика је оценио да је 5. август несрећан дан и да "никада не треба да заборавимо оне који су изгубили свој живот", као и да је 21 година од "Олује" прошла са тугом за несталим.

Вулин је истакао да не можемо да се надамо да ће однос Србије и Хрватске бити бољи док се не промени политика Хрватске која не признаје српске жртве и која сада отворено заговара повратак усташтва.

Он је, након полагања венаца, рекао да је јако тешко надати се да ће односи две државе бити бољи собзиром да Хрватска ослобађа ратне злочинце и да нико није одговарао за ратне злочине над Србима.

"Када полажете венце у Блајбургу, почнете да говорите да је Јасеновац био некакав радни логор у коме је било пар стотина или хиљада људи, беатификујете Алојза Степинца и направите од читаве историје Срба у Хрватској да су били агресори јако је тешко надати се да ће наши односи бити бољи", рекао је Вулин.

Како је навео, Србија ће водити рачуна, пре свега због Срба у Хрватској, да односи две државе буду што бољи, као и да ће инсистирати на правима Срба.

"То не зависи само од нас. За мир је потребно двоје, а за сукоб је довољан један", рекао је Вулин.

Да политика понижавања, умањивања и негирања српских жртава никада неће довести до трајног мира, помирења и стабилности у региону сматра и Линта.

Сматра да само политика која ће на једнак начин поштовати све жртве и која ће на једнак начин гонити и кажњавати све злочинце без обзира на националну и верску припаданост може довести до стабилности прилика у региону.

Он је навео и да је циљ шетње сећања на страдале Србе и меморијалне академије да се, пре свега, међународна јавност подсети да су и Срби имали велике жртве и да политика појединих страних ценатара моћи која преувеличава албанске, бошњачке и хрватске жртве с једне стране и политика понижавања и негирања српских жртава, никада неће довести до трајног мира, помирења и стаилности.

Линта је оценио да су Срби највеће жртве и да поједини страни центри моћи, званични Загреб и Сарајево, заступају једну лажну и бесмислену тезу да су Срби агресори и злочинци, а да су Хрвати, Албанци и Бошњаци тобоже жртве и да су водили ослободилачке ратове.

У подне су се огласиле црквена звона на свим црквама СПЦ, а у појединим градовима и сирене.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

05.08.2016 15:21

По судбини СРБа из Крајине најбоље видимо како данаснха СРБија води рацуна о СРБима изван данасње СРБије по другим СРБским земљама Светог Саве. Неки мисли да су СРБи заиста луд народ. Мозда и јесу када СРБи свакој битанги на свијету вјерују. Свако зна ако убудуце СРБија буде о СРБима водила рацуна као до сада да це СРБи тада са правом нестати. Није данасња СРБија, СРБија Милана Недица, вец је то СРБија бивси комуниста и њихове размазене и антусрбски васпитане дјеце!

ОДГОВОРИТЕ