Gdje vodi negiranje srpskih žrtava?

Parastosom u Crkvi svetog Marka i polaganjem venaca na spomenik žrtvama stradalim u ratovima u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 2000. godine, danas je obeležen Dan sećanja na stradale i prognane Srbe tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja".

Region 05.08.2016 | 16:23
Gdje vodi negiranje srpskih žrtava?
Obeležavanju su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, predstavnici udruženja porodica nestalih i izbeglih, kao i brojni građani.

Parastos je služio vikar patrijarha vladika Arsenije koji je poručio da se 5. avgust ne sme zaboraviti navodeći da svi narodi na ovim prostorima svoju budućnost treba da grade na miru i toleranciji.

Vladika je ocenio da je 5. avgust nesrećan dan i da "nikada ne treba da zaboravimo one koji su izgubili svoj život", kao i da je 21 godina od "Oluje" prošla sa tugom za nestalim.

Vulin je istakao da ne možemo da se nadamo da će odnos Srbije i Hrvatske biti bolji dok se ne promeni politika Hrvatske koja ne priznaje srpske žrtve i koja sada otvoreno zagovara povratak ustaštva.

On je, nakon polaganja venaca, rekao da je jako teško nadati se da će odnosi dve države biti bolji sobzirom da Hrvatska oslobađa ratne zločince i da niko nije odgovarao za ratne zločine nad Srbima.

"Kada polažete vence u Blajburgu, počnete da govorite da je Jasenovac bio nekakav radni logor u kome je bilo par stotina ili hiljada ljudi, beatifikujete Alojza Stepinca i napravite od čitave istorije Srba u Hrvatskoj da su bili agresori jako je teško nadati se da će naši odnosi biti bolji", rekao je Vulin.

Kako je naveo, Srbija će voditi računa, pre svega zbog Srba u Hrvatskoj, da odnosi dve države budu što bolji, kao i da će insistirati na pravima Srba.

"To ne zavisi samo od nas. Za mir je potrebno dvoje, a za sukob je dovoljan jedan", rekao je Vulin.

Da politika ponižavanja, umanjivanja i negiranja srpskih žrtava nikada neće dovesti do trajnog mira, pomirenja i stabilnosti u regionu smatra i Linta.

Smatra da samo politika koja će na jednak način poštovati sve žrtve i koja će na jednak način goniti i kažnjavati sve zločince bez obzira na nacionalnu i versku pripadanost može dovesti do stabilnosti prilika u regionu.

On je naveo i da je cilj šetnje sećanja na stradale Srbe i memorijalne akademije da se, pre svega, međunarodna javnost podseti da su i Srbi imali velike žrtve i da politika pojedinih stranih cenatara moći koja preuveličava albanske, bošnjačke i hrvatske žrtve s jedne strane i politika ponižavanja i negiranja srpskih žrtava, nikada neće dovesti do trajnog mira, pomirenja i stailnosti.

Linta je ocenio da su Srbi najveće žrtve i da pojedini strani centri moći, zvanični Zagreb i Sarajevo, zastupaju jednu lažnu i besmislenu tezu da su Srbi agresori i zločinci, a da su Hrvati, Albanci i Bošnjaci tobože žrtve i da su vodili oslobodilačke ratove.

U podne su se oglasile crkvena zvona na svim crkvama SPC, a u pojedinim gradovima i sirene.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

05.08.2016 17:21

Po sudbini SRBa iz Krajine najbolje vidimo kako danasnha SRBija vodi racuna o SRBima izvan danasnje SRBije po drugim SRBskim zemljama Svetog Save. Neki misli da su SRBi zaista lud narod. Mozda i jesu kada SRBi svakoj bitangi na svijetu vjeruju. Svako zna ako ubuduce SRBija bude o SRBima vodila racuna kao do sada da ce SRBi tada sa pravom nestati. Nije danasnja SRBija, SRBija Milana Nedica, vec je to SRBija bivsi komunista i njihove razmazene i antusrbski vaspitane djece!

ODGOVORITE