Со на рану: "Олуја је бриљантна и етички чиста"

"Ми морамо бити способни и спремни за свако могуће угрожавање и одбрану", поручила је Грабар Китаровић која је командат ружаних снага Хрватске

Регион 05.08.2016 | 13:08
Со на рану: "Олуја је бриљантна и етички чиста"
Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је са свечаног обележавања 21. годишње војно-полицијске акције Олуја поручила да је Хрватска створена победом хрватског народа и његовом вољом израженом на референдуму 1991. године, а војну операцију је назвала “бриљантном и етички чистом”.

Добар део обраћања на свечаности у Книну, Грабар Китаровић је посветила односима Србије и Хрватске.

Осврнувши се на актуелна догађања на релацији Београд – Загреб, како је рекла, онима који Хрватску називају “случајном државом”, а који су ових дана ишли и корак даље и назвали је “удбашком структуром” поручује:

"Модерна Хрватска држава створена је вољом хрватског народа и вољом израженом на референдумом 1990. и величанственом победом хрватских бранитеља у Олуји коју овде данас славимо".



Истакавши да је годишњица Олује Дан победе, слободе и мира за Хрватску, Грабар Китаровић је рекла да све то морали извојевати у рату, бранећи земљу одунитаристичког југословенства и четништва који су починили страшна зла широм Хрватске и БиХ.

"Желим и овом приликом рећи да поштујемо сваку жртву, јер сваки живот је једнако вредан, али се исто тако мора знати да је Олуја била политички оправдана, етички чиста, војнички бриљантно изведена ослободилачка и часна победа за правилан циљ", рекла је Китаровић.

Уз посебан пијетет исказан првом председнику и поглавнику Фрањи Туђману, Китаровић је рекла да јеХрватска је Олујом доказала своју одлучност да буде слободна држава, али и способност да буде суверена.

Нисмо, казала је допустили да будемо потчињени иако је то великосрпском агресијом покушана, а хрватска државна политика није дозволила осветнички чин, већ изражавала спремност на помирење и опрост.

Указујући на, како је рекла, огромне бенефите од Олује, Китаровић је рекла да је та акција имала и велико међународно значење, јер је спречила злочин какав су “у Сребреници учиниле снаге Војске Републике Српске“.

Хрватска и хрватски народ знали су простити, испуњена су општа и мањинска права те омогућен повратак свима који су се желели вратити. То је етика победника и мира.

"Нећемо прихватити занемаривање пресуда медународних судова тити негирати победе", рекла је Китаровић.

Додала је да хрватски народ не заборавља да су у ослобадању земље учествовали и бројни Срби, који су Хрватску видели као своју домовину.

"Улазак Србије у Европску унију интерес је и Хрватске и Србије. Желимо да верујемо да смо напорима у протеклим месецима направили помак у медународним односима", казала је Китаровић.

Свесни смо, рекла је, да српска национална мањина суоцава с разлицитим проблемима, пре свега социјалним и пре свега у најнеразвијеним деловима земље Истакла је да у Хрватској, међутим, не сме бити грађана другог реда, ни Хрвата ни Срба.



"Не желимо јаку Хрватску само у великим градовима. Не желимо да људи само живе у Хрватској, него да живе Хрватску као своју домовину. Хрватска није и не сме бити привремена и повремена домовина", казала је Грабар Китаровић.

Сви се, казала је, морамо окренути будућности како у Хрватској тако и у односима са земљама бивше државе.

Она је обећала подршку Србији за улазак у ЕУ, те додала да жели да верује и да цени да су хрватској мањини у Србији обезбеђена њена легитимна национална права.

Хрватска је у том смислу, сматра она, учинила више него искорак, али и приметила да увек места за напредак. Грабар Китаровић је поручила и да је Олуја велика порука за будућност, порука да је за успех потребно имати одлучно државно вођство, јасан циљ. Олуја је, казала је, и орука колико је важно имати добру и добро опремљену војску иако Хрватска није угрожена као чланица НАТО, јер може рачунати на солидарност.


"Но ми морамо бити способни и спремни за свако могуће угрожавање и одбрану", поручила је Грабар Китаровић која је командат Оружаних снага Хрватске.

Време је, казала је, да се на основу НАТО стандарда подигне стандард војске и модернизују сви њени родови.

"Морамо на високом нивоу спроводити одлуку у складу са одбрамбеним потребама земље и безбедности", рекла је и додала да је то данас потребно можда пре него у данима одбране.

(Телеграф.рс /Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ана сцх

05.08.2016 11:11

Зено, зено где ти је дуса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јурош Јањић

05.08.2016 12:00

И мозак и душа су се слили у велике гуз..е

Name

Михаило Микиц

05.08.2016 15:04

НЕБИ војне акција "ОЛУЈА" могла тако ок хрвата успјесно да продје да хрвати нису имали подрску МЗ на првом мјесту САД и назалост прецутну помоц из самог Београда. Тенковсу колину које је била кренука из Бања Луке за Славонију да брани СРБе у Босанској Градисци на савском мосту зауставила су двојца УМПРОФИРАЦА. Замислите, они су билу "јаци" од тенковске колоне. Све сто се дигадјали у рату је било намјестено на стету СРБа који несхвацају да се немозе слузити Богу и СРБском Народу кроз преговоре са дјаволом и слусањем безбозника - дјаволски сарадника!

Name

адзенда

05.08.2016 15:33

Јесу ли Додик и Цовиц били на прослави?

Name

Књин и Срб и Лицка Калдрма

05.08.2016 13:16

А Додик је доцека са свим поцастима у Бањалуци. А Вуциц исто тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

05.08.2016 15:15

То им је НАТО омогућио. Да није било НАТОа, никад не би ни присмрдили Книну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

05.08.2016 21:07

Добро је да износи јавно мисљење... Сви мисле као Колинда...на промоцији устаства је добила мандат... Дакле, сви су исти и ДАЛЕКО ИМ ЛИЈЕПА ЊИХОВА А И МИ СМО ЗА НАС ДОМ СПРЕМНИ... СРАМОТА КАКО СВИЈЕТ СВЕ ОВО ГЛЕДА И НЕ РЕАГУЈЕ НИНАКАКАВ НАЦИН... ИМА БОГА...ПЛАТИЦЕ ОНИ СВЕ НЕДУЗНЕ СУЗЕ ПРОЛИВЕНЕ '95... СТОКА БЕЗОСЈЕЦАЈНА ЗЛОЦИНАЦКА...

ОДГОВОРИТЕ