So na ranu: "Oluja je briljantna i etički čista"

"Mi moramo biti sposobni i spremni za svako moguće ugrožavanje i odbranu", poručila je Grabar Kitarović koja je komandat ružanih snaga Hrvatske

Region 05.08.2016 | 13:08
So na ranu: "Oluja je briljantna i etički čista"
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je sa svečanog obeležavanja 21. godišnje vojno-policijske akcije Oluja poručila da je Hrvatska stvorena pobedom hrvatskog naroda i njegovom voljom izraženom na referendumu 1991. godine, a vojnu operaciju je nazvala “briljantnom i etički čistom”.

Dobar deo obraćanja na svečanosti u Kninu, Grabar Kitarović je posvetila odnosima Srbije i Hrvatske.

Osvrnuvši se na aktuelna događanja na relaciji Beograd – Zagreb, kako je rekla, onima koji Hrvatsku nazivaju “slučajnom državom”, a koji su ovih dana išli i korak dalje i nazvali je “udbaškom strukturom” poručuje:

"Moderna Hrvatska država stvorena je voljom hrvatskog naroda i voljom izraženom na referendumom 1990. i veličanstvenom pobedom hrvatskih branitelja u Oluji koju ovde danas slavimo".



Istakavši da je godišnjica Oluje Dan pobede, slobode i mira za Hrvatsku, Grabar Kitarović je rekla da sve to morali izvojevati u ratu, braneći zemlju odunitarističkog jugoslovenstva i četništva koji su počinili strašna zla širom Hrvatske i BiH.

"Želim i ovom prilikom reći da poštujemo svaku žrtvu, jer svaki život je jednako vredan, ali se isto tako mora znati da je Oluja bila politički opravdana, etički čista, vojnički briljantno izvedena oslobodilačka i časna pobeda za pravilan cilj", rekla je Kitarović.

Uz poseban pijetet iskazan prvom predsedniku i poglavniku Franji Tuđmanu, Kitarović je rekla da jeHrvatska je Olujom dokazala svoju odlučnost da bude slobodna država, ali i sposobnost da bude suverena.

Nismo, kazala je dopustili da budemo potčinjeni iako je to velikosrpskom agresijom pokušana, a hrvatska državna politika nije dozvolila osvetnički čin, već izražavala spremnost na pomirenje i oprost.

Ukazujući na, kako je rekla, ogromne benefite od Oluje, Kitarović je rekla da je ta akcija imala i veliko međunarodno značenje, jer je sprečila zločin kakav su “u Srebrenici učinile snage Vojske Republike Srpske“.

Hrvatska i hrvatski narod znali su prostiti, ispunjena su opšta i manjinska prava te omogućen povratak svima koji su se želeli vratiti. To je etika pobednika i mira.

"Nećemo prihvatiti zanemarivanje presuda medunarodnih sudova titi negirati pobede", rekla je Kitarović.

Dodala je da hrvatski narod ne zaboravlja da su u oslobadanju zemlje učestvovali i brojni Srbi, koji su Hrvatsku videli kao svoju domovinu.

"Ulazak Srbije u Evropsku uniju interes je i Hrvatske i Srbije. Želimo da verujemo da smo naporima u proteklim mesecima napravili pomak u medunarodnim odnosima", kazala je Kitarović.

Svesni smo, rekla je, da srpska nacionalna manjina suocava s razlicitim problemima, pre svega socijalnim i pre svega u najnerazvijenim delovima zemlje Istakla je da u Hrvatskoj, međutim, ne sme biti građana drugog reda, ni Hrvata ni Srba.



"Ne želimo jaku Hrvatsku samo u velikim gradovima. Ne želimo da ljudi samo žive u Hrvatskoj, nego da žive Hrvatsku kao svoju domovinu. Hrvatska nije i ne sme biti privremena i povremena domovina", kazala je Grabar Kitarović.

Svi se, kazala je, moramo okrenuti budućnosti kako u Hrvatskoj tako i u odnosima sa zemljama bivše države.

Ona je obećala podršku Srbiji za ulazak u EU, te dodala da želi da veruje i da ceni da su hrvatskoj manjini u Srbiji obezbeđena njena legitimna nacionalna prava.

Hrvatska je u tom smislu, smatra ona, učinila više nego iskorak, ali i primetila da uvek mesta za napredak. Grabar Kitarović je poručila i da je Oluja velika poruka za budućnost, poruka da je za uspeh potrebno imati odlučno državno vođstvo, jasan cilj. Oluja je, kazala je, i oruka koliko je važno imati dobru i dobro opremljenu vojsku iako Hrvatska nije ugrožena kao članica NATO, jer može računati na solidarnost.


"No mi moramo biti sposobni i spremni za svako moguće ugrožavanje i odbranu", poručila je Grabar Kitarović koja je komandat Oružanih snaga Hrvatske.

Vreme je, kazala je, da se na osnovu NATO standarda podigne standard vojske i modernizuju svi njeni rodovi.

"Moramo na visokom nivou sprovoditi odluku u skladu sa odbrambenim potrebama zemlje i bezbednosti", rekla je i dodala da je to danas potrebno možda pre nego u danima odbrane.

(Telegraf.rs /Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ana sch

05.08.2016 11:11

Zeno, zeno gde ti je dusa

ODGOVORITE
Name

Juroš Janjić

05.08.2016 12:00

I mozak i duša su se slili u velike guz..e

Name

Mihailo Mikic

05.08.2016 15:04

NEBI vojne akcija "OLUJA" mogla tako ok hrvata uspjesno da prodje da hrvati nisu imali podrsku MZ na prvom mjestu SAD i nazalost precutnu pomoc iz samog Beograda. Tenkovsu kolinu koje je bila krenuka iz Banja Luke za Slavoniju da brani SRBe u Bosanskoj Gradisci na savskom mostu zaustavila su dvojca UMPROFIRACA. Zamislite, oni su bilu "jaci" od tenkovske kolone. Sve sto se digadjali u ratu je bilo namjesteno na stetu SRBa koji neshvacaju da se nemoze sluziti Bogu i SRBskom Narodu kroz pregovore sa djavolom i slusanjem bezboznika - djavolski saradnika!

Name

adzenda

05.08.2016 15:33

Jesu li Dodik i Covic bili na proslavi?

Name

Knjin i Srb i Licka Kaldrma

05.08.2016 13:16

A Dodik je doceka sa svim pocastima u Banjaluci. A Vucic isto tako.

ODGOVORITE
Name

#

05.08.2016 15:15

To im je NATO omogućio. Da nije bilo NATOa, nikad ne bi ni prismrdili Kninu.

ODGOVORITE
Name

Ja

05.08.2016 21:07

Dobro je da iznosi javno misljenje... Svi misle kao Kolinda...na promociji ustastva je dobila mandat... Dakle, svi su isti i DALEKO IM LIJEPA NJIHOVA A I MI SMO ZA NAS DOM SPREMNI... SRAMOTA KAKO SVIJET SVE OVO GLEDA I NE REAGUJE NINAKAKAV NACIN... IMA BOGA...PLATICE ONI SVE NEDUZNE SUZE PROLIVENE '95... STOKA BEZOSJECAJNA ZLOCINACKA...

ODGOVORITE