Мајка родила цијели фудбалски тим

Стотинак мјештана села Подови, код Санског Моста, окупило се протеклог викенда на зборишту испред мјесне цркве, а међу њима су била деветорица браће Кондића који су у родно село дошли са свих страна свијета како би се с родбином и пријатељима дружили и играли фудбал.

Босна и Херцеговина 05.08.2016 | 10:31
Мајка родила цијели фудбалски тим
Славо, Ђурађ, Јован, Витомир, Веселко, Недељко, Маринко, Милан и Момчило јединствена су екипа јер сви имају исте родитеље - Славка и Саву Кондић.

Многи мјештани ову породицу сматрају као најбољи примјер да је живот на селу могућ, поготово због чињенице да је девет синова отхрањено тешким и напорним радом на селу и њиви, а Славко и Сава никад нису радили нигдје мимо имања.

Јован, један од браће који живи и ради у Бањалуци, испричао је јуче за "Независне" како је ово јединствена прилика да се браћа, разбацана по цијелом свијету, заједно друже и окупе, те посјете имање и гроб родитеља који су умрли прије седам година. Родну груду је напустио за вријеме рата, као и већина браће, па је у селу остао Веселко, док су остали по цијелој Републици Српској, Србији и Словенији.

"Никад нам ништа у животу није фалило. Додуше, можда некад сви нисмо имали патике или неку књигу, али то је све", каже он. Према његовим ријечима, отац и мајка бавили су се земљорадњом и сточарством, а и само село било је богато ресурсима, па за храну никад није било проблема.

"Данас је све пуно другачије јер се промијенио начин живота. Потребно би било изградити некакву фабрику како би људи остали или подржати оне који живе у селу а баве се сточарством", сматра Јован.

Иначе, Подови су некада бројали стотинак кућа, док данас има око 40 домаћинстава. Прије седам година изградили су цркву у којој се моле и испред које се сваке године скупљају и на коју гледају као симбол опстанка на тим просторима.

Село лежи на двије ријеке, Сани и Козици, које су изузетно богате рибом. Подовљани важе за мирне, честите и вриједне људе.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

артс

05.08.2016 08:40

Цуј зивот на селу могуц, а сва браца сеоске патриоте далеко од села ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

05.08.2016 12:29

Куд који мили моји.

Name

Михаило Микиц

05.08.2016 17:53

Сто си завидан? Камо среце да је твоја и моја мајка родила по девет Југовица! Права СРБкиња. Нека њезини синови и кцери буду зиви и здрави. Цеститамо, на њезином Богољубљу и СРБском Родољубљу!