Тржиште БиХ препуно опасних производа

Тржиште БиХ је и ове године било преплављено неисправним производима, који су опасни по здравље потрошача, нарочито деце.

Босна и Херцеговина 05.08.2016 | 07:40
Тржиште БиХ препуно опасних производа
Од преко 40 упозорења на разне врсте производа, које је издала Агенција за надзор над тржиштем БиХ, више од половине се односило на играчке. Тако су се на нашем тржишту нашле разне лутке и понији за децу које су садржавали хемијски недозвољне материје опасне по здравље малишана.

"Испитано је 18 узорака дечјих играчака, а код девет узорака је утврђен недозвољен садржаја фталата, материје која се додаје ради омекшавања пластике, због чега су са тржишта повучена и уништена 253 комада играчака", кажу у Инспекторату Републике Српске.

Ризик код играчака представљају и ситни делови или магнети због опасности од гутања, оштри делови који могу изазвати повреде деце, као и непријатан мирис играчака те лако скидање боје.

Од седам различитих типова дечијих светиљки на тржишту БиХ, ниједан није био исправан јер је постојао ризик од струјног удара и пожара због чега је са полица повучено 584 ових производа.

Међу неисправним производима за децу било је и бицикала без кочница и са разним другим недостацима, као и неисправних скејтборда чија употреба може узроковати озбиљне озледе. Одређене врсте заштитних маски за паметне телефоне, такође су биле ризичне за кориштење због садржаја недозвљених материја.

Међу неисправним производима су биле пластичне столице које, како су утврдили инспектори, нису биле стабилне за седење, као и кућне мердевине које су представљале ризик од озледа. Ризичне су биле и машинице за шишање, а у обичном дрикреима за зид пронађена је недозвољна количина никла који изазива алергију на кожи.

Већина несиправних производа долази из Кине, али и из Турске, Италије и других еврпских земаља, као и од домаћих произвођача.

У удружењим потрошача кажу да је због недовољних контрола тржиште БиХ и даље отпад за производе који не задовољавају основне стандарде безбедности и квалитета.

"Такви производи долазе у контигентима. Инспекција открије мали део, али велики број сумњивих производа се прода и користи, а да грађани и не знају да су они ризични и опасни", каже Муриса Марић, извршна директорка Удружења „Дон“ из Приједора.

У удружењу „Дон“ из Приједора наглашавају да БиХ већину обавештења о неисправним производима добија од европског система брзог узбуњивања „Рапеx“.

"Међутим, потрошачи су врло мало упознати са тим упозорењима и једино о њима могу да сазнају у медијима", каже Муриса Марић.

(Блиц.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

алеx.ба

05.08.2016 07:51

Цуј, повуцено и унистено 253 комада стетних играцки, за не повјероват !!

ОДГОВОРИТЕ