Породица оптужује љекара за смрт бебе

Сурдуличанка Јована Станковић (24) родила је у уторак мртву девојчицу у Клиничком центру у Нишу, где је пребачена пошто је у недељу утврђено у Сурдулици да је беба преминула у стомаку. Марко Савић, Јованин супруг, сматра да је једини кривац за смрт детета гинеколог Саша Поповић, који је водио трудноћу Јовани, јер јој није на време лечио висок притисак. Лекар пориче да је одговоран.

Србија 04.08.2016 | 21:41
Породица оптужује љекара за смрт бебе
"Све је мање-више било у реду, а проблеми су се јавили пре три месеца када је Јовану почео да мучи висок притисак, а др Поповић је сматрао да јој лекови нису потребни" говори Марко Савић.

У среду, 28. јула, каже он, отишли су у сурдуличко породилиште, где су им рекли да нема потребе да Јована остане у болници, јер још није било време за порођај.

"Термин је био 30. јул, али веровали смо лекарима. Отишли смо поново у петак, када су урадили ЦТГ преглед. Она је остала у болници где су је редовно прегледали. У недељу пре подне су вероватно нешто посумњали. Јована је била прилично узнемирена, говорила ми је да не осећа да се беба мрда и да је нешто чудно. Говорили су јој да се бебе обично умири пред порођај. У разговору са др Поповићем инсистирао сам на царском резу, а он ми је рекао да треба да сачекамо контракције" говори Марко, не успевајући да сакрије сузе.

У недељу увече на прегледу су установили да је беба мртва. Марко тврди да је лекар био груб и да је викао на Јовану како се много угојила.

"Санитетским возилом смо пребачени у Ниш где је Јована у уторак по подне родила мртву бебу" каже Марко.

Он додаје да му је на првом месту здравље супруге, али да неће дозволити да лекар кога сматра кривим прође некажњено:

"Отишао сам у полицију и пријавио лекара за несавесно лечење, а о свему сам обавестио и здравствену инспекцију. Очекују се резултати обдукције. Нећу одустати од тога да докажем његову кривицу."

Према речима Марка Савића, нишки лекари су као разлог смрти бебе навели нелечену хипертензију, али ће тачан узрок смрти ипак бити накнадно утврђен. Директор Здравственог центра у Сурдулици Драган Китановић каже, за "Новости", да је наложио ванредни стручни надзор, како би се испитао овај случај.

Лекар Саша Поповић је био прилично збуњен зашто њега породица оптужује за смрт бебе.

"Тог дана када се десила смрт нисам био на послу. Њој сам трудноћу водио диспанзерски, с тим што је првих неколико месеци она ишла приватно, да би после дошла у диспанзер. У петак је примљена због високог притиска и на моје изричито инсистирање остављена у болници", тврди др Поповић.

Доктор каже да је породиља одлучила да се породи у понедељак царским резом, а све што се дешавало - дешавало се у недељу по подне.

"Шта је изазвало смрт бебе у трудноћи моћи ће тек патолог да каже. Она није имала порођајне болове, нити је је било дошло време за порођај" каже Поповић и додаје да она у трудноћи није имала никаквих проблема и да није пила никакву терапију.


Јована и Марко Станковић

ПОРОДИЉА СТАБИЛНО

Управа Клиничког центра у Нишу саопштила је јуче да су имали дојаву да им на пријем стиже породиља са мртвим плодом. Пацијенткиња је на пријему била видно психички узнемирена, тим лекара је одмах укључио индукцију да изазове порођај, али је она лоше реаговала на лекове. Међутим, на крају се породила природним путем, односно без царског реза. Породиља је сада у стабилном стању и без компликација. Даље мере на утврђивању евентуалног узрока смрти плода утврдиће надлежни.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар