Porodica optužuje ljekara za smrt bebe

Surduličanka Jovana Stanković (24) rodila je u utorak mrtvu devojčicu u Kliničkom centru u Nišu, gde je prebačena pošto je u nedelju utvrđeno u Surdulici da je beba preminula u stomaku. Marko Savić, Jovanin suprug, smatra da je jedini krivac za smrt deteta ginekolog Saša Popović, koji je vodio trudnoću Jovani, jer joj nije na vreme lečio visok pritisak. Lekar poriče da je odgovoran.

Srbija 04.08.2016 | 21:41
Porodica optužuje ljekara za smrt bebe
"Sve je manje-više bilo u redu, a problemi su se javili pre tri meseca kada je Jovanu počeo da muči visok pritisak, a dr Popović je smatrao da joj lekovi nisu potrebni" govori Marko Savić.

U sredu, 28. jula, kaže on, otišli su u surduličko porodilište, gde su im rekli da nema potrebe da Jovana ostane u bolnici, jer još nije bilo vreme za porođaj.

"Termin je bio 30. jul, ali verovali smo lekarima. Otišli smo ponovo u petak, kada su uradili CTG pregled. Ona je ostala u bolnici gde su je redovno pregledali. U nedelju pre podne su verovatno nešto posumnjali. Jovana je bila prilično uznemirena, govorila mi je da ne oseća da se beba mrda i da je nešto čudno. Govorili su joj da se bebe obično umiri pred porođaj. U razgovoru sa dr Popovićem insistirao sam na carskom rezu, a on mi je rekao da treba da sačekamo kontrakcije" govori Marko, ne uspevajući da sakrije suze.

U nedelju uveče na pregledu su ustanovili da je beba mrtva. Marko tvrdi da je lekar bio grub i da je vikao na Jovanu kako se mnogo ugojila.

"Sanitetskim vozilom smo prebačeni u Niš gde je Jovana u utorak po podne rodila mrtvu bebu" kaže Marko.

On dodaje da mu je na prvom mestu zdravlje supruge, ali da neće dozvoliti da lekar koga smatra krivim prođe nekažnjeno:

"Otišao sam u policiju i prijavio lekara za nesavesno lečenje, a o svemu sam obavestio i zdravstvenu inspekciju. Očekuju se rezultati obdukcije. Neću odustati od toga da dokažem njegovu krivicu."

Prema rečima Marka Savića, niški lekari su kao razlog smrti bebe naveli nelečenu hipertenziju, ali će tačan uzrok smrti ipak biti naknadno utvrđen. Direktor Zdravstvenog centra u Surdulici Dragan Kitanović kaže, za "Novosti", da je naložio vanredni stručni nadzor, kako bi se ispitao ovaj slučaj.

Lekar Saša Popović je bio prilično zbunjen zašto njega porodica optužuje za smrt bebe.

"Tog dana kada se desila smrt nisam bio na poslu. Njoj sam trudnoću vodio dispanzerski, s tim što je prvih nekoliko meseci ona išla privatno, da bi posle došla u dispanzer. U petak je primljena zbog visokog pritiska i na moje izričito insistiranje ostavljena u bolnici", tvrdi dr Popović.

Doktor kaže da je porodilja odlučila da se porodi u ponedeljak carskim rezom, a sve što se dešavalo - dešavalo se u nedelju po podne.

"Šta je izazvalo smrt bebe u trudnoći moći će tek patolog da kaže. Ona nije imala porođajne bolove, niti je je bilo došlo vreme za porođaj" kaže Popović i dodaje da ona u trudnoći nije imala nikakvih problema i da nije pila nikakvu terapiju.


Jovana i Marko Stanković

PORODILjA STABILNO

Uprava Kliničkog centra u Nišu saopštila je juče da su imali dojavu da im na prijem stiže porodilja sa mrtvim plodom. Pacijentkinja je na prijemu bila vidno psihički uznemirena, tim lekara je odmah uključio indukciju da izazove porođaj, ali je ona loše reagovala na lekove. Međutim, na kraju se porodila prirodnim putem, odnosno bez carskog reza. Porodilja je sada u stabilnom stanju i bez komplikacija. Dalje mere na utvrđivanju eventualnog uzroka smrti ploda utvrdiće nadležni.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar