Да ли су инсекти опаснији него што мислимо?

Вест да су стршљени изуједали најмање 40 учесника традиционалне Савске регате узнемирила је све оне који већи део дана проводе у природи. Због грознице Западног Нила ове године се и комараца плашимо више него раније.

Здравље 04.08.2016 | 08:33
Да ли су инсекти опаснији него што мислимо?
Уз лепо време и боравак на отвореном често иду и „кварише доброг расположења“ - инсекти. Пчеле, стршљени, комарци, крпељи изазивачи су многих болести. Комарац је комарац, али нас ове године више плаши, а ту су и пауци, који нису инсекти већ зглавкари, али и њихови уједи су непријатни.

Директор Института „Батут“, доктор Драган Илић, истиче да комарци могу пренети грозницу Западног Нила, али и неке друге вирусне инфекције, а ту је и претња од зика вируса.

„Када је реч о уједима пчела, стршљена, ту је примарна алергијска реакција и ту је важно врло брзо поступити и доћи што пре до лекара“, нагласио је др Илић.
Да ли је инсеката мање или се боље штитимо, тек, ретки су они који су овог лета због уједа, долазили до лекара.

Према речима др Драгане Радојичић, епидемиолога Завода за јавно здравље у Шапцу, није примећено да постоји повећан број пацијената са уједом крпеља или комараца.

Уобичајени број оних са оваквим проблемом забележен је и у београдском Дому здравља „Стари град“, каже главна сестра Надица Игњатовић.
Инсекти сметају и када нема врућина. Од почетка године, 203 пацијента су имала симпоме Лајмске болести, а у Београду њих 100.

„Битно је да га (крпеља) што пре приметимо, да редовно вршимо инспекцију коже ако смо боравили у природи, да се обратимо здравственој установи“, наводи др Ивана Беговић из Градског завода за јавно здравље у Београду и наглашава да место уједа никако не премазујемо хемикалијама, већ, уколико је неопходно да уклањамо крпеља, само користимо пинцету.

Правила за заштиту у природи иста су као и сваке године. Лекари поручују да будемо обазриви, јер и само један инсект, ако вас пронађе, може да вам поквари лето.
 
 РТС
фото: интернет

 
 

Коментари / 0

Оставите коментар