Da li su insekti opasniji nego što mislimo?

Vest da su stršljeni izujedali najmanje 40 učesnika tradicionalne Savske regate uznemirila je sve one koji veći deo dana provode u prirodi. Zbog groznice Zapadnog Nila ove godine se i komaraca plašimo više nego ranije.

Zdravlje 04.08.2016 | 08:33
Da li su insekti opasniji nego što mislimo?
Uz lepo vreme i boravak na otvorenom često idu i „kvariše dobrog raspoloženja“ - insekti. Pčele, stršljeni, komarci, krpelji izazivači su mnogih bolesti. Komarac je komarac, ali nas ove godine više plaši, a tu su i pauci, koji nisu insekti već zglavkari, ali i njihovi ujedi su neprijatni.

Direktor Instituta „Batut“, doktor Dragan Ilić, ističe da komarci mogu preneti groznicu Zapadnog Nila, ali i neke druge virusne infekcije, a tu je i pretnja od zika virusa.

„Kada je reč o ujedima pčela, stršljena, tu je primarna alergijska reakcija i tu je važno vrlo brzo postupiti i doći što pre do lekara“, naglasio je dr Ilić.
Da li je insekata manje ili se bolje štitimo, tek, retki su oni koji su ovog leta zbog ujeda, dolazili do lekara.

Prema rečima dr Dragane Radojičić, epidemiologa Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, nije primećeno da postoji povećan broj pacijenata sa ujedom krpelja ili komaraca.

Uobičajeni broj onih sa ovakvim problemom zabeležen je i u beogradskom Domu zdravlja „Stari grad“, kaže glavna sestra Nadica Ignjatović.
Insekti smetaju i kada nema vrućina. Od početka godine, 203 pacijenta su imala simpome Lajmske bolesti, a u Beogradu njih 100.

„Bitno je da ga (krpelja) što pre primetimo, da redovno vršimo inspekciju kože ako smo boravili u prirodi, da se obratimo zdravstvenoj ustanovi“, navodi dr Ivana Begović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu i naglašava da mesto ujeda nikako ne premazujemo hemikalijama, već, ukoliko je neophodno da uklanjamo krpelja, samo koristimo pincetu.

Pravila za zaštitu u prirodi ista su kao i svake godine. Lekari poručuju da budemo obazrivi, jer i samo jedan insekt, ako vas pronađe, može da vam pokvari leto.
 
 RTS
foto: internet

 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar