Анализа: Ко у Звезди гледа психолошки профил појачања?!

Или прича о томе како је вук Канга постао овца без пастира! Видели смо шта може Канга на терену, као што смо видели какве су му навике. Још само да видимо има ли у Звезди ауторитета или пастира који ће сакрити све аномалије и дивљину у карактеру Гелора Канге.

Фудбал 05.08.2016 | 23:00
Анализа: Ко у Звезди гледа психолошки профил појачања?!
"Десет храбрих лавова и један глупи клинац".

Овај наслов доминирао је у високотиражном британском табоиду Сан након епске утакмице између Енглеске и Аргентине на Мундијалу у Француској 1998. године, када је тада не толико искусни Дејвид Бекам насео на латинску фору Дијега Симеонеа и црвеним картоном исписао име победника.

Много тога су у последњих годину дана у Црвеној звезди полагали на импровизацију. Али ко профитира после сплета срећних околности може да изгуби на исти такав начин. ГабонацГелор Канга има капацитет да буде један од најбољих странаца који су икад заиграли у Србији, али одлуком да га ангажују одговорни из Љутице Богдана преузели су озбиљан ризик. Преузели су Гелора Кангу у свом пуном капацитету.

Као што сви апострофирају његове добре стране, исто тако су упућени у дешавања у руском фудбалу говорили су да је Гелор Канга темпирана атомска бомба спреман да од хармоније у свлачионици направи озбиљно згариште.

Јесте да је у првом мечу у Разграду био побеснели вук жедан противничке крви. Мада је и тада демонстирао знакове самовоље и тактичке недисциплине, које су гурнуте у фиоку због спектакуларног поготка. Али у Београду се некадашњи члан Ростова трансформисао у обичну наивну овцу. И то без пастира. У фудбалу готово да не постоји она синтагма "шта би било кад би било", али Гелор Канга је глупошћу на квадрат, када је на полувремену гурнуо Ђакова, пуцао у слепочницу свим саиграчима и комплетном клубу... Ту долазимо до оног што смо већ написали - да наивна овца не може да иде сама кроз живот и утакмице високог ризика игра без пастира са чврстом руком.. Ради мира у кући, а и због голе чињенице да је почео да показује квалитет, ћутало се на све изливе самовоље и крајње чудног понашање Гелора Канге.

Можда и свестан да одскаче квалитетом хтео је из руку старијих кајли да узме штафету Звездиног вође. Крајње неприродно и непотребно, ако се зна да једва има два мокрења у свлачионици. Тако је за 15 минута тренинга у Разграду, приликом обичне шеве успео претећим тоном да искритикује Дамијана ле Талека, а потом да бесно и без икаквог разлога лоптом напуца Пабла Моучеа. Кулминацију наличија Кангиног карактера видели смо у утакмици од 5.400.000 евра.

Понекад је мајсторима или онима који стварају разлику потребно прогледати кроз прсте обе шаке. Уосталом, актуелни стручни штаб је знао да извуче оно најбоље од Александра Катаија и Уга Вијеире, такође играча специфичног карактера и менталитета. Међутим, Гелор Канга је изазов више, човек који је већ запалио озбиљан пожар и који плеше на танкој линији. Или ће до краја сезоне да буде анђео Звездиних резултата или ђаво који ће бацити под ноге сав једногодишњи труд. Добар део овог другог је већ успео. О томе је говорио и Драган Џајић непосредно по завршетку меча са Лудогорецом.

"Неразумљиво ми је оно што је Канга урадио", биле су речи Драгана Џајића.

Глупо је прст кривице сваљивати на једног човека, али на примеру Канге видећемо има ли Црвена звезда кризу ауторитета у стручном штабу и руководству клуба. Баш у својим најбољим данима Драган Џајић је знао да запрети Миодрагу Белодедићу да ће га због понашања пребацити у "прасећу бригаду" (друга екипа која је по српским селима играла пријатељске утакмице). Знао је и да очита буквицу тада Звездином златном дечакуГорану Друлићу после искључења у дуелу са Екераном које је коштало Звезду пролаза у наредну рунду Купа купова... Знао је да ради на психолошком профилу играча, да их дорађује и спрема за тренутак истине.

Могли би нешто на "Маракани" да науче нешто из минулог рада најбољег кошаркашког тренера у Европи Жељка Обрадовића. Он појачања не гледа само кроз призму броја кошева или асистенција, нити би га да је на фудбалском терену занимало само да ли је Кангаспособан да дели лопте испод земље.

"Када се одлучим да ангажујем играча распитам се о њему до најситнијих детаља. Каква му је породица, какво му је окружење, какве навике има. И што је још важније какав је човек. Тек онда са сарадницима причам шта би тај играч могао да нам донесе на терену", поручио је својевремено Жељко Обрадовић.

Видели смо шта може Канга на терену, као што смо видели какве су му навике. Још само да видимо има ли у Звезди ауторитета или пастира који ће сакрити све аномалије и дивљину у карактеру Гелора Канге.

Јер наивна, а притом дивља овца не може да иде кроз живот сама...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар