Analiza: Ko u Zvezdi gleda psihološki profil pojačanja?!

Ili priča o tome kako je vuk Kanga postao ovca bez pastira! Videli smo šta može Kanga na terenu, kao što smo videli kakve su mu navike. Još samo da vidimo ima li u Zvezdi autoriteta ili pastira koji će sakriti sve anomalije i divljinu u karakteru Gelora Kange.

Fudbal 05.08.2016 | 23:00
Analiza: Ko u Zvezdi gleda psihološki profil pojačanja?!
"Deset hrabrih lavova i jedan glupi klinac".

Ovaj naslov dominirao je u visokotiražnom britanskom taboidu San nakon epske utakmice između Engleske i Argentine na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine, kada je tada ne toliko iskusni Dejvid Bekam naseo na latinsku foru Dijega Simeonea i crvenim kartonom ispisao ime pobednika.

Mnogo toga su u poslednjih godinu dana u Crvenoj zvezdi polagali na improvizaciju. Ali ko profitira posle spleta srećnih okolnosti može da izgubi na isti takav način. GabonacGelor Kanga ima kapacitet da bude jedan od najboljih stranaca koji su ikad zaigrali u Srbiji, ali odlukom da ga angažuju odgovorni iz Ljutice Bogdana preuzeli su ozbiljan rizik. Preuzeli su Gelora Kangu u svom punom kapacitetu.

Kao što svi apostrofiraju njegove dobre strane, isto tako su upućeni u dešavanja u ruskom fudbalu govorili su da je Gelor Kanga tempirana atomska bomba spreman da od harmonije u svlačionici napravi ozbiljno zgarište.

Jeste da je u prvom meču u Razgradu bio pobesneli vuk žedan protivničke krvi. Mada je i tada demonstirao znakove samovolje i taktičke nediscipline, koje su gurnute u fioku zbog spektakularnog pogotka. Ali u Beogradu se nekadašnji član Rostova transformisao u običnu naivnu ovcu. I to bez pastira. U fudbalu gotovo da ne postoji ona sintagma "šta bi bilo kad bi bilo", ali Gelor Kanga je glupošću na kvadrat, kada je na poluvremenu gurnuo Đakova, pucao u slepočnicu svim saigračima i kompletnom klubu... Tu dolazimo do onog što smo već napisali - da naivna ovca ne može da ide sama kroz život i utakmice visokog rizika igra bez pastira sa čvrstom rukom.. Radi mira u kući, a i zbog gole činjenice da je počeo da pokazuje kvalitet, ćutalo se na sve izlive samovolje i krajnje čudnog ponašanje Gelora Kange.

Možda i svestan da odskače kvalitetom hteo je iz ruku starijih kajli da uzme štafetu Zvezdinog vođe. Krajnje neprirodno i nepotrebno, ako se zna da jedva ima dva mokrenja u svlačionici. Tako je za 15 minuta treninga u Razgradu, prilikom obične ševe uspeo pretećim tonom da iskritikuje Damijana le Taleka, a potom da besno i bez ikakvog razloga loptom napuca Pabla Moučea. Kulminaciju naličija Kanginog karaktera videli smo u utakmici od 5.400.000 evra.

Ponekad je majstorima ili onima koji stvaraju razliku potrebno progledati kroz prste obe šake. Uostalom, aktuelni stručni štab je znao da izvuče ono najbolje od Aleksandra Kataija i Uga Vijeire, takođe igrača specifičnog karaktera i mentaliteta. Međutim, Gelor Kanga je izazov više, čovek koji je već zapalio ozbiljan požar i koji pleše na tankoj liniji. Ili će do kraja sezone da bude anđeo Zvezdinih rezultata ili đavo koji će baciti pod noge sav jednogodišnji trud. Dobar deo ovog drugog je već uspeo. O tome je govorio i Dragan Džajić neposredno po završetku meča sa Ludogorecom.

"Nerazumljivo mi je ono što je Kanga uradio", bile su reči Dragana Džajića.

Glupo je prst krivice svaljivati na jednog čoveka, ali na primeru Kange videćemo ima li Crvena zvezda krizu autoriteta u stručnom štabu i rukovodstvu kluba. Baš u svojim najboljim danima Dragan Džajić je znao da zapreti Miodragu Belodediću da će ga zbog ponašanja prebaciti u "praseću brigadu" (druga ekipa koja je po srpskim selima igrala prijateljske utakmice). Znao je i da očita bukvicu tada Zvezdinom zlatnom dečakuGoranu Druliću posle isključenja u duelu sa Ekeranom koje je koštalo Zvezdu prolaza u narednu rundu Kupa kupova... Znao je da radi na psihološkom profilu igrača, da ih dorađuje i sprema za trenutak istine.

Mogli bi nešto na "Marakani" da nauče nešto iz minulog rada najboljeg košarkaškog trenera u Evropi Željka Obradovića. On pojačanja ne gleda samo kroz prizmu broja koševa ili asistencija, niti bi ga da je na fudbalskom terenu zanimalo samo da li je Kangasposoban da deli lopte ispod zemlje.

"Kada se odlučim da angažujem igrača raspitam se o njemu do najsitnijih detalja. Kakva mu je porodica, kakvo mu je okruženje, kakve navike ima. I što je još važnije kakav je čovek. Tek onda sa saradnicima pričam šta bi taj igrač mogao da nam donese na terenu", poručio je svojevremeno Željko Obradović.

Videli smo šta može Kanga na terenu, kao što smo videli kakve su mu navike. Još samo da vidimo ima li u Zvezdi autoriteta ili pastira koji će sakriti sve anomalije i divljinu u karakteru Gelora Kange.

Jer naivna, a pritom divlja ovca ne može da ide kroz život sama...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar