Вегани живе дуже од људи који једу месо и јаја

Вегани живе дуже од особа које једу месо и јаја, показало је истраживање.

Здравље 03.08.2016 | 09:00
Вегани живе дуже од људи који једу месо и јаја
Свака три процента повећања удела биљних протеина у укупном калоријском уносу смањују ризик од преране смрти за 10 процената. Такође, ризик од смрти услед срчаних обољења смањен је за чак 12 процената код људи који се хране искључиво храном биљног порекла.

Студија је објављена у “ЈАМА Интернал Медицине Јоурнал” и распалила је дебату о све популарнијој веганској исхрани и опречним саветима здравствених установа о њеном утицају на здравље.

Истраживање су спровели научници Опште болнице у Масачусетсу који су пратили здравствене картоне више од 130.000 људи током периода од 30 година.

Они су открили и да је повећавањем удела животињских протеина у исхрани људи за 10 процената доводило до два одсто већег ризика од преране смрти, односно до осам одсто веће шансе да испитаник умре од последица срчаног обољења.

Замењивањем јаја биљним протеинима смањивало је ризик од смрти за 19 одсто, а елиминација непрерађеног црвеног меса за 12 процената.

Као што је очекивано, ризик је био најизраженији код људи који су и иначе живели нездравим животом: пушили су, пили и били гојазни.

Ипак, истраживачи саветују опрез приликом тумачења резултата, будући да су на њих можда утицали сложени друштвени и фактори окружења. На пример, вегани су чешће млађи људи и зато и иначе имају нижу стопу смртности. Такође, чешће потичу из финансијски стабилнијих друштвених група, што се такође одражава на ризик од морталитета.

“Уопште, наша истраживања доказују значај порекла протеина у исхрани за дугорочно здравље”, каже вођа истраживања др Мингјанг Сонг.

“Иако су претходне студије углавном биле фокусиране на укупну количину уноса протеина - што је врло важно - из шире перспективе, избор намирница је такође важан. Наше истраживање показује да људи треба да уносе више биљних, него животињских протеина и да је, кад једу животињске протеине, боље да бирају рибу и пилетину.”

Вегани су особе које елиминишу све производе животињског порекла из своје исхране, укључујући и рибу, млечне производе, јаја, па чак и мед. Етички вегани не користе ни производе од животињске коже и крзна.

Вегетаријанци, пак, не једу месо, али уносе млечне производе и јаја.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Месојед

03.08.2016 07:12

Боље умријети мало раније сит, него коју годину касније гладан.

ОДГОВОРИТЕ