Илиндан у Мачви: Богомоља као магнет

У Манастиру Светог пророка Илије, у Илињу у срцу Мачве, прослављена је крсна слава у част свеца чије име носи, по многима ова специфична богомоља не само у Епархији шабачкој.

Србија 02.08.2016 | 18:31
Илиндан у Мачви: Богомоља као магнет
На светковање је стигло на стотине верника из разних крајева Србије, из расејања и суседне Републике Српске који редовно долазе током године у ову богомољу и на богослужења, и на духовне разговоре, књижевне сусрете, вечери посвећене древним српским песмама и нашој традицији.

И ове године, после богослужења које је предводио архимандрит Исаија, у присуству архијерејског заменика Епархије шабачке протојереја ставрофора Мирка Вилотића, осталих свештеника, монахиња и монаха, припремљен је занимљив културно-уметнички програм на ком је представљен део културног блага српског рода, од поезије до живе песме, као и документарни филм о манастиру који је премијерно приказан.

"Број људи, њихово редовно окупљање не само када се слави, указују да је ово, заиста, богомоља у коју људи долазе са задовољством и љубављу", рекао је прота Мирко Вилотић.



Захваљујући на благослову епископу шабачком Лаврентију, архимандрит Исаије је рекао да, "ако смо сви деца Светог Саве, Симеуна Мироточовог, владике Николаја и осталих светаца, треба да покажемо то, не само речју већ и делима".

"Радост ових саборавања у Мачви све нас испуњава и кроз сусретања људи, и кроз службе у храму, чиме се јачи спремамо и за највеће терете које живот носи или да једноставније некако прегрмимо оно што нас је `стрефило` у животу."

Мало у шали, мало у збиљи, архимандтит је рекао да је у понедељак Илија Громовник показао како може да буде грмљавина у Мачви и околини, а да на његов дан - Илиндан буде "дан као из бајке".

БН телевизија (В.М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

02.08.2016 18:31

ЗАЛОСНО је цути и видјети да се нико од "велику" СРБа у Отадзбини није сјетио Илинданског устанка у Македонији и његовог знацаја у борби за слободу СРБа на Балкану. У Првом СРБском устанку под Карадзордзем је био велики број устаника из Македоније који су били досли као хајдуци да помигну својој браци у СРБију у њиховој заједницкој борби за ослободјење и уједињење свих СРБскиг земаља Светог Саве које се спомињу у Светосавској Химни у једну недељиву и јединствену Савину Свету СРБију. Ако зелимо срецни бити СРБСТВО не треба сводити само на данасњу СРБију, вец сирити по свим СРБским земљама Светог Саве!

ОДГОВОРИТЕ