Ilindan u Mačvi: Bogomolja kao magnet

U Manastiru Svetog proroka Ilije, u Ilinju u srcu Mačve, proslavljena je krsna slava u čast sveca čije ime nosi, po mnogima ova specifična bogomolja ne samo u Eparhiji šabačkoj.

Srbija 02.08.2016 | 18:31
Ilindan u Mačvi: Bogomolja kao magnet
Na svetkovanje je stiglo na stotine vernika iz raznih krajeva Srbije, iz rasejanja i susedne Republike Srpske koji redovno dolaze tokom godine u ovu bogomolju i na bogosluženja, i na duhovne razgovore, književne susrete, večeri posvećene drevnim srpskim pesmama i našoj tradiciji.

I ove godine, posle bogosluženja koje je predvodio arhimandrit Isaija, u prisustvu arhijerejskog zamenika Eparhije šabačke protojereja stavrofora Mirka Vilotića, ostalih sveštenika, monahinja i monaha, pripremljen je zanimljiv kulturno-umetnički program na kom je predstavljen deo kulturnog blaga srpskog roda, od poezije do žive pesme, kao i dokumentarni film o manastiru koji je premijerno prikazan.

"Broj ljudi, njihovo redovno okupljanje ne samo kada se slavi, ukazuju da je ovo, zaista, bogomolja u koju ljudi dolaze sa zadovoljstvom i ljubavlju", rekao je prota Mirko Vilotić.



Zahvaljujući na blagoslovu episkopu šabačkom Lavrentiju, arhimandrit Isaije je rekao da, "ako smo svi deca Svetog Save, Simeuna Mirotočovog, vladike Nikolaja i ostalih svetaca, treba da pokažemo to, ne samo rečju već i delima".

"Radost ovih saboravanja u Mačvi sve nas ispunjava i kroz susretanja ljudi, i kroz službe u hramu, čime se jači spremamo i za najveće terete koje život nosi ili da jednostavnije nekako pregrmimo ono što nas je `strefilo` u životu."

Malo u šali, malo u zbilji, arhimandtit je rekao da je u ponedeljak Ilija Gromovnik pokazao kako može da bude grmljavina u Mačvi i okolini, a da na njegov dan - Ilindan bude "dan kao iz bajke".

BN televizija (V.M.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

02.08.2016 18:31

ZALOSNO je cuti i vidjeti da se niko od "veliku" SRBa u Otadzbini nije sjetio Ilindanskog ustanka u Makedoniji i njegovog znacaja u borbi za slobodu SRBa na Balkanu. U Prvom SRBskom ustanku pod Karadzordzem je bio veliki broj ustanika iz Makedonije koji su bili dosli kao hajduci da pomignu svojoj braci u SRBiju u njihovoj zajednickoj borbi za oslobodjenje i ujedinjenje svih SRBskig zemalja Svetog Save koje se spominju u Svetosavskoj Himni u jednu nedeljivu i jedinstvenu Savinu Svetu SRBiju. Ako zelimo srecni biti SRBSTVO ne treba svoditi samo na danasnju SRBiju, vec siriti po svim SRBskim zemljama Svetog Save!

ODGOVORITE