Највише опреза код узимања цитостатика

На адресу Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ од почетка ове године стигло је око 100 пријава здравствених радника на нежељене реакције на лијек, а највише их се односило на употребу цитостатика.

Босна и Херцеговина 02.08.2016 | 15:00
Највише опреза код узимања цитостатика
У Агенцији истичу да је из године у годину број пријављених нежељених дејстава све већи, додајући да то значи и да расте свијест медицинара о неопходности пријаве нежељених дејстава.

"Сваки лијек осим жељених дејстава има и нежељена, а она која су позната су и наведена у упутству о лијеку. Обавеза здравствених радника јесте да уочене нежељене реакције, било да су очекиване или не, пријаве Агенцији", рекли су у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ.

Предсједник Савеза жена обољелих од рака дојке "Искра" Азра Икаловић, која се већ 19 година бори против ове тешке болести, истиче да су пацијенти који користе цитостатике упућени у нуспојаве које они изазивају.

"Како год ти лијекови дјелују на малигне ћелије и уништавају их, тако уништавају и здраве ћелије, а тада настају нуспојаве, почевши од мучнине и слабости, па све до опадања косе", казала је Икаловићева.

Наглашава да сваки пацијент тешко подноси терапију цитостатицима, а у ситуацијама када лијек изазива више штете него користи, конзилијум доноси одлуку о другој терапији.

Специјалиста породичне медицине у бањалучком Дому здравља др Наташа Пилиповић-Броћета истиче да су у вријеме када је присутан велики број хроничних незаразних болести пацијенти принуђени да узимају већи број лијекова, па се често десе и нежељене реакције на неке од њих.

"Када је ријеч о нашим пацијентима, најчешће нежељене реакције јављале су се на лијекове за повишен крвни притисак, антибиотике, лијекове за остеопорозу и менталне поремећаје", казала је Пилиповић-Броћета.

Додаје да су најчешће нежељене реакције на ове лијекове кашаљ, пробавни проблеми, оток поткољеница, сушење уста и такозвани осјећај прескакања срца.

Са нежељеним реакцијама на лијекове сусрећу се и пацијенти у региону, а у Србији од почетка године у Агенцију за лијекове и медицинска средства пријављено је 675 случајева, највише на цитостатике и антибиотике.

Нежељене реакције честе код лијекова:

- за притисак,

- остеопорозу и

- менталне поремећаје

Најчешће нежељене реакције: 

- кашаљ,

- пробавни проблеми,

- оток поткољеница,

- сушење уста и

- такозвани осјећај прескакања срца

Савјети: прије употребе лијека прочитати упутство, у случају нуспојава престати узимати лијек, обратити се љекару или фармацеуту, тегобе пријавити Агенцији за лијекове.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ралог

02.08.2016 14:52

Наши градјани,пацијенти користе најјлосије и најјефтиније цитостатике у европи

ОДГОВОРИТЕ