Najviše opreza kod uzimanja citostatika

Na adresu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH od početka ove godine stiglo je oko 100 prijava zdravstvenih radnika na neželjene reakcije na lijek, a najviše ih se odnosilo na upotrebu citostatika.

Bosna i Hercegovina 02.08.2016 | 15:00
Najviše opreza kod uzimanja citostatika
U Agenciji ističu da je iz godine u godinu broj prijavljenih neželjenih dejstava sve veći, dodajući da to znači i da raste svijest medicinara o neophodnosti prijave neželjenih dejstava.

"Svaki lijek osim željenih dejstava ima i neželjena, a ona koja su poznata su i navedena u uputstvu o lijeku. Obaveza zdravstvenih radnika jeste da uočene neželjene reakcije, bilo da su očekivane ili ne, prijave Agenciji", rekli su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Predsjednik Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" Azra Ikalović, koja se već 19 godina bori protiv ove teške bolesti, ističe da su pacijenti koji koriste citostatike upućeni u nuspojave koje oni izazivaju.

"Kako god ti lijekovi djeluju na maligne ćelije i uništavaju ih, tako uništavaju i zdrave ćelije, a tada nastaju nuspojave, počevši od mučnine i slabosti, pa sve do opadanja kose", kazala je Ikalovićeva.

Naglašava da svaki pacijent teško podnosi terapiju citostaticima, a u situacijama kada lijek izaziva više štete nego koristi, konzilijum donosi odluku o drugoj terapiji.

Specijalista porodične medicine u banjalučkom Domu zdravlja dr Nataša Pilipović-Broćeta ističe da su u vrijeme kada je prisutan veliki broj hroničnih nezaraznih bolesti pacijenti prinuđeni da uzimaju veći broj lijekova, pa se često dese i neželjene reakcije na neke od njih.

"Kada je riječ o našim pacijentima, najčešće neželjene reakcije javljale su se na lijekove za povišen krvni pritisak, antibiotike, lijekove za osteoporozu i mentalne poremećaje", kazala je Pilipović-Broćeta.

Dodaje da su najčešće neželjene reakcije na ove lijekove kašalj, probavni problemi, otok potkoljenica, sušenje usta i takozvani osjećaj preskakanja srca.

Sa neželjenim reakcijama na lijekove susreću se i pacijenti u regionu, a u Srbiji od početka godine u Agenciju za lijekove i medicinska sredstva prijavljeno je 675 slučajeva, najviše na citostatike i antibiotike.

Neželjene reakcije česte kod lijekova:

- za pritisak,

- osteoporozu i

- mentalne poremećaje

Najčešće neželjene reakcije: 

- kašalj,

- probavni problemi,

- otok potkoljenica,

- sušenje usta i

- takozvani osjećaj preskakanja srca

Savjeti: prije upotrebe lijeka pročitati uputstvo, u slučaju nuspojava prestati uzimati lijek, obratiti se ljekaru ili farmaceutu, tegobe prijaviti Agenciji za lijekove.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ralog

02.08.2016 14:52

Naši gradjani,pacijenti koriste najjlosije i najjeftinije citostatike u evropi

ODGOVORITE