Краставац подстиче метаболизам

Управо због односа који имају два минерала - натријум и калијум, краставац представља изузетан диуретик који поспешује излучивање течности и токсина из организма.

Здравље 02.08.2016 | 11:02
Краставац подстиче метаболизам
АКО вас мучи целулит, једите чешће салату од краставаца, али без соли да се не би нарушио постојећи повољан однос натријума и калијума. Управо због односа који имају ова два минерала, ово поврће представља изузетан диуретик који поспешује излучивање течности и токсина из организма.

Зато се препоручује код отежаног мокрења, болести срца и бубрега, али и против реуме. Пошто раствара мокраћну киселину, краставац би требало да што чешће буде заступљен у јеловнику особа са каменом у бубрезима и мокраћној бешици.

Ово нискокалорично поврће, такође, регулише рад црева, а столицу чини мекшом. Препоручује се и дијабетичарима јер снижава ниво шећера у крви, као и особама склоним дебљању као дијетална храна.

Краставац је најбољи у стадијуму зрења, кад зелена боја коре почне да прелази у бледожуту. Незрели плод је тежи за варење, изазива надимање и ствара гасове у цревима.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар