Krastavac podstiče metabolizam

Upravo zbog odnosa koji imaju dva minerala - natrijum i kalijum, krastavac predstavlja izuzetan diuretik koji pospešuje izlučivanje tečnosti i toksina iz organizma.

Zdravlje 02.08.2016 | 11:02
Krastavac podstiče metabolizam
AKO vas muči celulit, jedite češće salatu od krastavaca, ali bez soli da se ne bi narušio postojeći povoljan odnos natrijuma i kalijuma. Upravo zbog odnosa koji imaju ova dva minerala, ovo povrće predstavlja izuzetan diuretik koji pospešuje izlučivanje tečnosti i toksina iz organizma.

Zato se preporučuje kod otežanog mokrenja, bolesti srca i bubrega, ali i protiv reume. Pošto rastvara mokraćnu kiselinu, krastavac bi trebalo da što češće bude zastupljen u jelovniku osoba sa kamenom u bubrezima i mokraćnoj bešici.

Ovo niskokalorično povrće, takođe, reguliše rad creva, a stolicu čini mekšom. Preporučuje se i dijabetičarima jer snižava nivo šećera u krvi, kao i osobama sklonim debljanju kao dijetalna hrana.

Krastavac je najbolji u stadijumu zrenja, kad zelena boja kore počne da prelazi u bledožutu. Nezreli plod je teži za varenje, izaziva nadimanje i stvara gasove u crevima.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar