Како да спријечите тровање на љетовању

Сирове остриге, “већ опрано” воће и поврће, некувана јаја, непастеризовано млеко и сокови, сирово и средње печено месо и сирове клице су често главни узроци тровања храном.

Здравље 02.08.2016 | 10:56
Како да спријечите тровање на љетовању
Будите пажљиви шта наручујете у ресторанима. Бактерије се шире у загрејаној води и према стручњацима месо треба кувати на температури од 160 степени да би убили бактерије које могу изазвати ешерихију, салмонелу и друге. Шансе за тровање некуваним јајима су знатно мање него раније, али ипак се налаже предострожност при конзумирању намирница као што су мајонез, мус, сладолед као и алкохолни коктели на бази јаја, попут пунча.

Чини се да је у последњих двадесет година било више од 30 епидемија салмонеле и ешерихије изазване клицама. Иако изгледају као неуобучајен извор тровања храном и зрна пасуља често могу бити узрок епидемије.

Током последњих година расте тренд непастеризованих пића, где заговорници тврде да пастеризација троши хранљиву вредност. Са друге стране, заговорници пастеризације тврде да она није опасна, док сирова пића могу садржати бактерије штетне по здравље људи.

Међутим, нису сви убеђени у штетност наведених намирница, поготову ако то значи одрећи се својих омиљених посластица. Неки сматрају да добар имунитет и “јак стомак” могу да се изборе са бактеријама на које наиђу.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар