Kako da spriječite trovanje na ljetovanju

Sirove ostrige, “već oprano” voće i povrće, nekuvana jaja, nepasterizovano mleko i sokovi, sirovo i srednje pečeno meso i sirove klice su često glavni uzroci trovanja hranom.

Zdravlje 02.08.2016 | 10:56
Kako da spriječite trovanje na ljetovanju
Budite pažljivi šta naručujete u restoranima. Bakterije se šire u zagrejanoj vodi i prema stručnjacima meso treba kuvati na temperaturi od 160 stepeni da bi ubili bakterije koje mogu izazvati ešerihiju, salmonelu i druge. Šanse za trovanje nekuvanim jajima su znatno manje nego ranije, ali ipak se nalaže predostrožnost pri konzumiranju namirnica kao što su majonez, mus, sladoled kao i alkoholni kokteli na bazi jaja, poput punča.

Čini se da je u poslednjih dvadeset godina bilo više od 30 epidemija salmonele i ešerihije izazvane klicama. Iako izgledaju kao neuobučajen izvor trovanja hranom i zrna pasulja često mogu biti uzrok epidemije.

Tokom poslednjih godina raste trend nepasterizovanih pića, gde zagovornici tvrde da pasterizacija troši hranljivu vrednost. Sa druge strane, zagovornici pasterizacije tvrde da ona nije opasna, dok sirova pića mogu sadržati bakterije štetne po zdravlje ljudi.

Međutim, nisu svi ubeđeni u štetnost navedenih namirnica, pogotovu ako to znači odreći se svojih omiljenih poslastica. Neki smatraju da dobar imunitet i “jak stomak” mogu da se izbore sa bakterijama na koje naiđu.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar