Како усмјерити новац из дијаспоре у БиХ?

Претпоставља се како је ријеч о износу од неколико милијарди еура годишње што, уз одговарајуће подстицаје, јемства и регулаторни оквир, може бити усмјерено у инвестирање и штедњу у БиХ.

Босна и Херцеговина 02.08.2016 | 08:40
Како усмјерити новац из дијаспоре у БиХ?
Голема бх. дијаспора, коју чине око два милиона становника, годишње у БиХ “пласира” између 2 и 2,3 млрд. КМ. Највећи дио тог новца иде неформалним путем преко родбине и пријатеља, због чега би власти у БиХ размотриле могућност да се већи дио тог новца из дијаспоре до бх. грађана дистрибуира преко банака, а измјенама законских процедура и стварањем флексибилнијег амбијента.

Министарство за људска права и избјеглице тражи да се слање тог новца мотивише формалним путевима кроз смањење трошкова трансфера. Истраживање је показало како од 2,3 милијарде КМ, колико се годишње пошаље из дијаспоре у БиХ, тек око 22,5% стигне преко банака, а остатак другим путем. Тражиће се и доношење законских мјера како би пласирање новчаних пошиљки из дијаспоре било усмјерено на подстицање инвестиција у БиХ. “Штедња исељеништва из БиХ, иако је већином задржана у земљама пријема, представља огроман финансијски ресурс, неколико пута већи од износа новчаних дознака.

Претпоставља се како је ријеч о износу од неколико милијарди еура годишње што, уз одговарајуће подтицаје, јемства и регулаторни оквир, може бити усмјерено у инвестирање и штедњу у БиХ. Друга генерација дијаспоре има већи потенцијал за допринос развоју БиХ јер је врло добро интегрисана у друштво земље пријема, а још увијек емотивно везана уз земљу поријекла својих родитеља”, стоји у анализи Министарства за људска права.

Међународна организација за миграције (ИОМ) и истраживачка кућа ИАСЦИ, која је за потребе Развојне банке Аустрије радила једну анализу о финансијском потенцијалу бх. дијаспоре, препоручује “да се у развојним документима предвиди успостава финансијских програма за привлачење штедње исељеништва за инвестирање и штедњу у БиХ”. Треба се успоставити  приступ овој проблематици преко различитих институција у БиХ, основати међуинституционална радна скупина која би третирала ову проблематику, али и више истраживати о штедњи и дознакама исељеника из БиХ.

Потребно је корјенито промијенити политику која се тиче потпоре предузетницима из исељеништва. “Већина предузетника сматра како политике према исељеништву требају бити одржане на државном нивоу и наглашавају важност локалног нивоа. Државни и општински нивои власти су идентификовани као најважнији за потенцијалне политике којима би се промовисало укључивање исељеништва у развој у БиХ”, стоји у извјештају.

Извор: АБЦпортал

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

пунпадзија

02.08.2016 06:50

Цуј да они стеде и дају насим лопвима да они управљају њиховом ловом.Људи бјезите из БиХ!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајдо.

02.08.2016 16:17

35 година шаљем! недам више ни цента'ако будемо ЈОШ више слали !опет ће СЕ свађати' и захтевати Еуро плаће

Name

Лондон

02.08.2016 07:05

До сад улозио око 50 хиљада фунти у задњих пар год...сто на отплату старих рата кредита од родитеља сто у бизнис. Сад једно 10так год па це они изгласати тај закон.сваки пут кад сам доле слусам како је ситуација све гора...зато купите прње ја сам отисао 2006.тад се прицало да це босна у ЕУ до 2014.уздравље

ОДГОВОРИТЕ
Name

брцак

02.08.2016 07:50

Ја висе Недам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

02.08.2016 08:02

Чуј питања. Па један дио на Пољине да се помогне Бакиру, други у Бакинце за помоћ Баји а трећи дио доле у Херцеговину, да Човић поправи ограду око имања. Остало има гдје, иду избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

02.08.2016 08:12

Нема лове господо. Мртвацу се не даје инфузија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јова

02.08.2016 08:40

Хахахахахахахаха јос би и из иностранства да отимају. Јос мало па неце нико ни долазит доле на одмор а паре да улазе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

02.08.2016 10:53

Које психопате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

02.08.2016 11:46

Све дознаке у Бих било у кесу или преко рацуна углавном иду у потросњу тако да дрзава одмах узме 17% ПДВ, плус разно разни порези и таксе тако да се.од тих новаца узме најмање једна трецина и од тога уз кредите зиви мафијаска хоботница и циновници ове дрзаве. Поновна стедња насих градана из иностранства у домацикм банкама дјелује као добар виц и ниста висе.Инаце би куповина обвезница и трезорских записа коју банке неконтролисано купују стедњом градана ове земље могла стедисама тргнути на нос јер неко од банкара гријеси или они који су стопирали кредите овој земљи или они који купују њене папире.

ОДГОВОРИТЕ